Vés al contingut

Usuària:LaiaArimany/common.css

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Nota: Després de desar, heu de netejar la memòria cau del navegador per veure els canvis. En la majoria de navegadors amb Windows o Linux, premeu Ctrl+F5 o bé premeu Shift i cliqueu el botó "Actualitza" (Ctrl i "Actualitza" amb Internet Explorer). Vegeu més informació i instruccions per a cada navegador a Viquipèdia:Neteja de la memòria cau.

== Heraldica: ==
 
De lorigen del cognom hi ha diverses fonts i cadascuna  difereix en alguna dada. En una cosa shi posen tots dacord, i es que ARIMANY, com les seves variacions ALIMANY i ARUMANY, es un cognom català dorigen Germànic, i que procedeix duna forma de vida i ofici. 

(CCC pg. 141)
=== Variants ===
ARIMANNUS,  i les seves variants: llatina medieval a ERIMANNUS, o longobarda HARIMAN, estan formats per dos mots: AR/ER¬- del gòtic  harjis i del franc hari i significa exèrcit. MANNO/MAN- del franc, significa home,. Així ho transcriuríem com: "Home de l'exèrcit" (militar, guerrer), altres interpretacions  ho signifiquen com a   exercit gran, poderós.

(GPK  pg.  5,6,13 i 14) (LC, pg.  19, 20, 91, 94) (DNP pg.  64) (DLI pg.  161,818)
=== Utilització ===
Sembla ser que lus de la paraula ARIMANNO va iniciar-se amb un dels pobles de la Germania, en concret dels Longobards o Llombards (significa Llarga barba). Era aquest un poble del grup dels Germànica Orientals que eren dorigen Escandinau (lloc de naixement de la majoria de les nacions germàniques), i en concret de Suècia  i que es van assentar en les terres del baix Elba i cap lany 400  van anar cap el Danubi a traves de Bohèmia. Aquest poble, semi-nomada van viatjar, lluitant i conquerint diversos pobles cap el sud fins arribar envair i ocupar el Nord dItàlia, cap lany  526, per desprès envair-la tota al 568. Poc desprès es van passar al catolicisme. Els Longobards van restar al lloc fins que van ser derrotats per Pipí, Rey dels francs, en atendre el crit dajuda del Papa en veures agredit. lany 774, lemperador Carlemany fill de Pipí els va subjugar, afegint al seu títol, ser rei dels Longobards.

 (GEMD, vol 12, pg.  113)

* Element de la llista puntejada
Dins lorganització del Poble Longobard, les ARIMANNIA, eren els terrenys en que inclosa la població, eren concedides als soldats tant a títol individual com a grupal amb lobligació de prestar un servei militar a cavall i de pagar per això un impost personal o reial. Aquests terrenys solien  estar en llocs estratègics. Els ARIMANNOS de lestat Longobard, eren els militars, els guerrers lliures posseïdors de bens aloidals. dal longobardo hariman e dal tedesco heermanner, divenuto in latino medievale arimanus, uomo darme, uomo dellesercito. Con questo termine nelle fonti giuridiche longobarde venivano definiti gli uomini liberi appartenenti allesercito che godevano della pienezza dei diritti politici e civili.

(ND Vol II, pg.  93) (NZ pg.  122) (DLI pg.  161,818) 
  
* Element de la llista puntejada
Segons Miquel Arimany en la seva biografia, explica que el cognom podria significar "Home d'Eri". Eri era una contrada d'alemanya d'on procedien els que amb aquest nom s'en van venir a Catalunya cap a l'any 800 dC., en l'època de la coronació de l'emperador Carlemany. Aquesta dada no sha pogut confirmar. Potser no anava tan mal encaminat ja que es probable que desprès de la victòria de Carlemany sobre els Longobars, alguns daquestos lacompanyes en una de les seves incursions en terres Catalanes contra els Musulmans, previ pas per lactual França, i sinstalles a Catalunya.   

(MMA) 

* Element de la llista puntejada
Hipòtesis a banda, durant els segles VIII al IX, hi ha diferents documents en lantic Regne dItàlia, en que diversos personatges van adoptar el mot ARIMANNUS com a  nom i altres com a sobrenom. En lobra de G. Tabaco, apareixen fins a 26 persones que afegeixen al seu nom la seva professió militar-soldat, arimanno.

Cap el s.X en començar a aparèixer l'ús dels cognoms per diferenciar a les persones, aquest es va afegir al nom de les persones d'una família,  els quals l'havien agafat del nom propi i/o de l’ofici i forma de vida d'un avantpassat.

El primer cop que apareix reflectit, com a Cognom o com sobrenom, en documents catalans es el 28 dabril del 949-950, amb la forma ARTMANNO com a nom personal, en ell sexplica com: el comte i marquès Borrell (Borrell II) dóna al seu fidel ODERIC, dit també ERIMANY, un solar amb cort  a la ciutat de Girona, situat a la vora de lesglésia de sant Genís.

(CDSG pg.  127-128).

      Durant el segle XI, i dins de Catalunya, tenim el primer grup familiar compost de 5 germans, (MIRO, GALCERAN I, ARNAU, BERNAT i GUISAD), Aquestos i els seus descendents, ja usaven ERIMANNUS com a  cognom, si mes no, com a sobrenom.

      En tots els documents localitzats sha trobat el cognom de diverses maneres com: ARIMANY, ARIMANNUS,  ARTMANNUS, ERIMAN, ERIMANDI, ERIMANI, ERIMANII, ERIMANNI, ERIMANNO, ERIMANNUS, ERIMANY, ERIMENY, HARIMAN, HERIMAN o HERIMAGNUS.