Usuari:YggdrasilAsir/provesAterià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'ateriana és una cultura sorgida al Magreb i al Sàhara entre el 38.000 a.C. i el 10.000 a.C. Tot i que també se'n troben evidències a Oman i al Desert de Thar. L'aterià inferior data de fa 145.000 anys, a Ifri n'Ammar (Marroc). De totes maneres, la majoria de dates inicials s'agrupen al voltant de l'inici de l'últim període interglacial, fa uns 130.000 anys, quan el clima del nord d'Àfrica començà a millorar. La cultura ateriana va començar a desaparèixer fa aproximadament uns 30.000 anys i, actualment, no es creu que hagi influït en les següents cultures arqueològiques de la regió.

La cultura ateriana es caracteritza principalment per la presència d'eines tangonades o pedunculades, i porta el nom de la localitat tipus Bir el Ater, al sud d'Annaba. Les eines en forma de fulla, treballades de manera bifacial, també són un tipus comú entre les eines aterianes. Els objectes com ara els ornaments personals (amb conquilles de Nassarius perforades) es coneixen com a mínim en una localitat amb edats properes als 82.000 anys. L'aterià, és un dels exemples més antics de diversificació tecnològica regional, que evidencia una diferenciació significativa de les indústries d'eines de pedra més antigues de la zona.

Descripció[modifica]

El caràcter tecnològi aterià ha sigut objecte de debat durant gairebé un segle, però fins fa poc ha estat eludit. Els problemes que defineixen la indústria s'han relacionat amb la seva història de recerca i el fet que s'hagin observat diverses similituds entre les indústries aterianes i altres indústries del nord d'Àfrica de la mateixa època.