Usuària:Mondona/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMondona/proves

Ana María Lajusticia Bergasa (Bilbao, 26 de juliol de 1924). Bioquímica espanyola pionera en investigació nutricional.

Biografia[modifica]

Filla de Jesús Lajusticia Alonso i de Delfina Bergasa Goyenechea. Després de la defunció del seu pare en 1937, amb 15 anys es va traslladar amb la seva família a Madrid. Va estudiar el batxillerat i en el curs 1941-1942, influenciada per la seva àvia Felicitat Goyenechea Artaza, es va incorporar a la carrera de bioquímica.

Es va llicenciar el 1947 figura com una de les poques dones que va aconseguir acabar la llicenciatura El 1948 va anar a viure a la província de Girona ja que allí va trobar treball a les Mines d'Osor. En aquest mateix any es va casar a Anglès amb Manuel Feliu de Cendra, propietari agrícola, i van tenir sis fills: quatre noies i dos nois. Actualment té quatre néts.

Com ha explicat en més d'una ocasió: "He estat 21 anys amb una cotilla de varetes; sé el que és estar malalta, sé el que és estar bé ". Es refereix a la prescripció mèdica que li van fer el 1955 i que va seguir a ulls clucs fins 1973. Amb 43 anys li va ser diagnosticada una diabetis tipus II que no augurava la longevitat i extraordinària que exhibeix avui dia. Gràcies a la seva formació com química va investigar fins a trobar el problema: la seva alimentació era molt deficient. No tenia aportacions proteics i vitamina C, s'excedia en el consum d'hidrats de carboni i les verdures que consumia eren pobres en magnesi.

Mitjançant un canvi en la dieta i un increment significatiu d'aportació de magnesi, la seva vida va canviar. Amb 52 anys va deixar d'usar cotilla i va haver d'enfrontar a les conseqüències de l'atonia muscular que aquest bastida artificial havia provocat en la seva esquena. La pròpia curació, el descobriment en la pròpia pell del molt i bo que pot fer una alimentació corregida i ajustada va convertir a la basca en un paladí de la causa del magnesi i d'altres elements que tant bé fan a la nostra salut.[1][2]

Referències[modifica]

  1. DogmaCero, Editor. «Ana María Lajusticia: “El magnesio curó mi artrosis y es clave para la salud”» (en castellà), 11-03-2014. [Consulta: 24 juliol 2019].
  2. «El retorno y la venganza de la nonagenaria 'reina del magnesio'» (en castellà). [Consulta: 24 juliol 2019].