Usuària:OsamaMessiah/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Sofia Montenegro[modifica]

Infotaula de personaSofia Montegro
Biografia
Naixement1988
Madrid, Espanya
Activitat
OcupacióArtista

Sofia Montenegro (Madrid, 1988) va estudiar Belles Arts i Estudis Culturals entre Utrecht i Madrid, i un màster en Art Praxis al Dutch Art Institute. Ha estat seleccionada dues vegades per als Circuits d'Arts Plàstiques de la Comunitat de

Madrid, ha rebut una Ajuda de Creació INJUVE i ha estat guardonada amb el Jan Zumbrink Prijs i el Piet Bakker Prijs (Països Baixos).

Obres[modifica]

  • Incautos (Gener 2017)[1]

Part d'una selecció de fotografies de la Policia Nacional que mostren material confiscat, al vídeo uns agents i experts especialitzats en l'àmbit artístic i policial responen preguntes sobre les fotografies, per avaluar-les i investigar-les com a element expositiu. Les fotografies són examinades mitjançant lectures sobre la seva ordenació estètica, tipològica, jeràrquica i comercial per generar i amagar una narrativa.

  • Virtual Psalms (Maig 2017)[2]

Un joc d’ubicació i la deslocalització. Una aventura on les persones són enganyades a seguir un viatge virtual a través d'imatges geolocalitzades erròniament en històries d'Instagram. Les ubicacions van seguint un recorregut.

  • How far does it stretch? (Febrer 2018)[3]

Una presentació performativa que planteja diverses analogies i comparatives amb el ciment i el formigó fet a partir de les seves propietats, usos constructius, comportament físic i altres narratives contextuals.

  • Que parezca real (Juny 2018)[4]

Aquest film és una reedició del material filmic d’lncauts afegint-hi videos que mai va arribar a fer servir i eliminant les entrevistas realitzades.

  • Se Perdían de Vista (Desembre 2018)[5]

Al desembre 2015, quan llegia sobre la recerca del tresor del Galió San José en un llibre de Gabriel García Márquez, simultàniament, va veure a les notícies que el govern de Colòmbia anuncia que el galió enfonsat el 1708 havia estat trobat al mar Carib. La narració aprofundeix en els mecanismes que sorgeixen quan un tresor –i en definitiva, un conjunt de peces– entra en disputa, i l'imaginari creat al voltant d'aquestes.

  • In the mangrove, the roots fall from above (Maig 2019)[6]

Un espectacle de lectura i so que entrellaça els tres valors de serps, vaixells i dofins amb el descobriment de diferents substàncies. La història reprèn les formes de ficció que tenen lloc al món real, des de fets estètics fins a punts polítics. Per què la matèria, els objectes, els éssers i els organismes es dupliquen entre si?

L’espai canvia a mesura que avança el so.

  • Fondo con Delfín (Junio 2019)[7]

Un recorregut sonor per la Casa de Camp de Madrid, des del telefèric fins al llac. Segueix el paisatge on es combinen diversos esdeveniments. Un, un dofí marí, va aparèixer al centre del parc fa uns anys. Fins avui, ningú sap com van arribar aquí.

  • Tenía que Decirlo (Septiembre 2020)[8]

Gira sonora del Central Park del Poblenou durant el festival House of Displacement comissariada per Campo Base i Hangar.

  • Barra de cinc (Octubre 2020)[9]

Àudio relat + videotrucada individual amb Sofia Montenegro als voltants del restaurant Casa Ciriaco a Madrid.

Una barra de zinc abans de l'alba. Un viatge sonor a través de sensacions que neixen de la cruïlla de lespai i la memòria. Recomanem començar per les orelles, escoltar les veus del lloc i aprofundir-hi.

  • Volver al fondo (Novembre 2020)[10]

Sofia Montenegro mirava el llac, parlava de surar i com xerrar i ser escoltats des de la riba, fins que el seu oncle va baixar de la barqueta que ella estava mirant. Aquella trobada va tancar l'última escena del que seria Fons amb Dofí. El començament, un viatge en telefèric i el durant, diversos esdeveniments connectats entre si. Un d'ells, el dofí marí que va aparèixer fa uns anys al centre del parc; un dofí que encara ningú no sap com va arribar allà.

  • Relámpago: Agitar con Fuerza (2020-21)[11]

Relámpago: Agitar con Fuerza és un exercici d'acció i paisatges sonors que posa a prova diferents mètodes de creació auditiva per transformar la percepció del que s'ha observat a través de diferents tècniques cinematogràfiques. A diferència de les pel·lícules, aquí no es fa servir cap simulació de so per sincronitzar el so i la imatge. Inverteixi aquest procés per veure quines imatges apareixen a la seva imaginació.

  • Penelope de día: Construir una imagen. Penélope de noche: deshacer una imagen (Juliol 2021)[12]

Una performance realitzada en dues sessions centrades a l'exposició de Charlotte Johanneson. Porta'm a un altre món al Museu Reina Sofia de Madrid el juliol del 2021. El títol fa referència al text d'Amalie Smith del catàleg de l'exposició, on fa referència a la història de Penélope i Odiseo. Després que Ulisses va partir per a la guerra de Troia, Penélope va teixir un sudari i va prometre als homes que la festejaven que triaria pretendents quan acabés. Per evitar-ho, des de la nit d'Estígia, ho teixeix durant el dia. Així que Penélope va construir una imatge durant el dia i la va tornar a armar a la nit per guanyar temps.

Aquesta idea de teixir i deslligar està molt relacionada amb les paraules i les oracions. D'una banda, hi ha una connexió etimològica. La paraula text prové del llatí i significa "teixir", "teixir". És el participi del verb texere, que significa "teixir", "teixir", "teixir". D'altra banda, com la matèria, les paraules estan construïdes per sons entrellaçats que, en agrupar-se, formen una trama coherent d'estructura semàntica. De la mateixa manera podem dir que un algorisme és una estructura finita d'operacions ordenades que ens permeten trobar una solució a un problema.

Sota aquesta premissa es proposen rutes que es creen i es desfan com a algoritmes. Una imatge de baixa resolució que es teixeix i es codifica simultàniament mentre es descompon.

  • Orilla desde Lejos (Setembre 2021)[13]

Acció performàtica d'Ocèanomar, comissariada per Drácula i Margot Cuevas.

  • Una mesa, una cancha, una otra (Setembre 2021)[14]

Sofia Montenegro, en col·laboració amb Caterina Almiral, explora com orientar la percepció del lloc apropant o allunyant elements en el temps i l'espai.

  • PANTANO (Setembre 2021)[15]

PANTANO és una instal·lació concebuda específicament per al Chico, resultat de la col·laboració entre Julia Grunberg (Madrid, 1988) i Sofia Montenegro (Madrid, 1988). Pantano és una bassa que bressola d'una banda a l'altra i de fora a dins, les línies de l'espai es desdibuixen per emportar-te profund.

  • Ver venir (Febrer 2022)[16]

"Ver Venir" és una instal·lació de so immersiu que pretén canviar la percepció del que s'observa durant l'escolta, atreure la mirada i la imaginació de l'espectador i crear condicions d'escolta que funcionin d'altres maneres. Quina és la bretxa entre allò que veu i allò que imagines? Aquest treball aborda la capacitat humana per imaginar l‟entorn de manera diferent i el poder de l‟oïda per canviar la percepció visual.

  • Observar desde el oído (Junio 2022)[17]

Taller con La Liminal para Gira Educación, Museo Reina Sofía

  • Venir y Ver (Julio 2022)[18]

Sessió d'escolta per mirar una finestra amb un arbre. Obertura del desenvolupat al Centre de Residències Artístiques d'Escorxador Madrid i xerrada posterior amb Paulina Chamorro

  • En el vacío, destellos (Septiembre 2022)[19]

En el vacío, destellos va ser una galopada de contemplació, espectador i felicitat de l'oasi del Museu Reina Sofia que va tenir local el 23 de setembre, traçada sobre la notificació d'Alejandra Riera i el Jardí de les Mixtures, a la secció d'Educació del museu. Els centelleigs, epígraf de l'activitat, personifiquen un realç per maliciar allò invisible. Com a substantiu, aquesta fosforescència té l'estat d'una bretxa, una esquerda que desvetlla una cosa oculta.

  • Ya ha salido el sol (Octubre 2022)[20]
Fotografia de Marc Segovia a l'exposició de Ya ha salido el sol (Octubre 2022)

El 26 d'octubre inaugurarà una exposició titulada "Ya ha salido el sol" al Centre Cívic Can Felipa. La pràctica artística de Sophia se centra a explorar maneres de crear imatges a la ment, incorporant una varietat de maneres de connectar punts visuals i sonors i accions a l'espai. A "Ya ha salido el sol" revela una visió meditativa de l'espai de Can Felipa, entreteixit amb capes de so, contorn i llum. Les mostres registren l'interval entre el vespre i l'alba.

Premis[modifica]

  • Ha estat premiada recentment a Generació 2022.
  • També ha rebut ajudes de creació de la Comunitat de Madrid, Generalitat de Catalunya, INJUVE.
  • Va guanyar el Jan Zumbrink Prijs i el Piet Bakker Prijs als Països Baixos.
  • El 2010, va cofundar el projecte Miles Km, plataforma per explorar possibles estructures alternatives dins de l'art.

Referències[modifica]

  1. «Incautos ESP — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  2. «Virtual Psalms ESP — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  3. «infrastructure stretch? ESP — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  4. «que parezca real — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  5. «se perdían de vista — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  6. «in the mangrove esp — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  7. «Fondo con delfín — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  8. «Tenía que Decirlo — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  9. «Barra de Cinc — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  10. «Volver al Fondo — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  11. «Relámpago — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  12. «Penelope — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  13. «Orilla Desde Lejos — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  14. «Una Mesa una cancha — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  15. «Pantano — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  16. «Ver Venir — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  17. «Observar desde el Oído, imagen sin Imagen — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  18. «Venir y Ver — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  19. «En el vacío, destellos — Sofia Montenegro» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].
  20. Felipa, Can. «Can Felipa» (en anglès). [Consulta: 15 novembre 2022].

Bibliografia[modifica]