Usuari Discussió:Fmontero~cawiki

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

MENOPAUSA

La menopausa sol ser un fet fisiològic que es defineix com la fi permanent de la menstruació i de la fertilitat. Es confirma quan la dona deixa de tenir menstruacions per un període major de 12 mesos, en absència d'alguna altra causa. La menopausa es relaciona amb la disminució de la funció ovàrica, la qual cosa implica un descens en el nivell de les hormones que l'òrgan produeix.

Durant la transició des dels anys reproductius cap a la menopausa i després d'aquesta, la dona experimenta molts canvis físics.

Alguns d'aquests canvis estan relacionats amb la menopausa, altres es deuen a l'envelliment. També poden desenvolupar-se en aquest període de la vida de la dona certes alteracions com l'obesitat, diabetis, trastorns de la tiroides i hipertensió. Tot això fa que a vegades pugui ser difícil distingir que canvis són exclusivament deguts a la menopausa i quins són deguts a l'envelliment.

La manera en què la dona experimenta la menopausa és variable depenent de factors personals i socials.

L'edat en què es produeix la menopausa natural varia entre els 40 i 58 anys, amb una mitjana de 51 anys. Encara que les societats occidentals han assistit a un augment de l'esperança de vida, l'edat de la menopausa no ha canviat durant els últims segles.Actualment moltes dones occidentals viuen almenys un terç de les seves vides en la fase posmenopàusica. L'únic factor que li ha sigut conclusivament provat que afecta l'edat de la menopausa és l'hàbit de fumar. Les fumadores arriben a la menopausa aproximadament dos anys abans que les no fumadores. Sovint moltes dones experimenten l'edat de la menopausa a una edat semblant al que ho han fet les seves mares i germanes, la qual cosa suggereix un vincle genètic, no obstant, l'evidència a aquest respecte no és conclusiva.

El teu compte serà reanomenat[modifica]

20:30, 17 març 2015 (CET)

Compte canviat de nom[modifica]

03:27, 21 abr 2015 (CEST)