Xirvaixidze

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els Xirvaixidze fou una família de prínceps que van regnar sobre Abkhàzia. Els primers senyors apareixen cap al 1040 i de ben segur van estar sempre arrelats al país incloses les èpoques en què no el governaren directament o tot sencer.

El 1700 van començar a dividir-se en branques cadascuna de les quals governava un petit territori, el que va facilitar la dominació turca (segle XVIII) i després la conquesta russa (1800-1840).

Les principals branques dels Xirvaixidze foren:

  • Branca sènior de Likhni (vegeu Abkhàzia)
  • Branca de Bedia, després prínceps de Samurzakan.
  • Branca de Saberio-Kapiti fundada pel príncep Avtandil Xirvaixidzee, germà de Mirza Khan; el seu fill fou el príncep Bulikuku Xirvaixidze, de Saberio-Kapiti, i va deixar un fill, Zurab Xirvaixidze, que era senyor de Saberio (una germana es va casar amb Manushihr Xirvaixidze de Samurzakan).
  • Branca de Nabanevi, fundada per Bejan Xirvaixidze, germà de Manushihr de Samurzakan i efímera.
  • Branca de Otkara, fundada pel príncep Rostam (Khutunica Xirvaixidze) senyor de Sukhumi i que va continuar el seu fill Tulakh Xirvaixidze originant la branca Xirvaixidze-Tulaqipa Otkara.
  • Branca de Gulisti, fundada per Inal Bey Xirvaixidze, senyor de Gulisti, segon fill de Djighesti Xirvaixidze d'Abkhàzia. Els seus successors foren els prínceps Xirvaixidze-Inalipa de Gulisti.
  • Branca de Xuasopeli, fundada per Bekir Beg Xirvaixidze, senyor de Xuasopeli, fill de Xirvan Beg Xirvaixidze (germà de Mamuka II Xirvaixidze d'Abkhàzia), El fill i hereu Soslan Beg va morir abans de 1811 i el va succeir el seu fill Alexandre Soslanóvitx Xirvaixidze (Ali Bey) casat amb Kessaria Nikolaievna, filla de Nikolaoz Dadiani (Nikolai Guiórguievitx Dadianov), senyor de Kurdzu. El fill d'aquest fou senyor del Galidzga.
  • Branca de Tsebelda i Kelassur, fundada pel príncep Hassan Beg Xirvaixidze, fill de Keleix Ahmad Beg Xirvaixidze d'Abkhàzia. Efímera doncs el seu fill Demetri el 1838 ja no tenia aquests títols.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xirvaixidze