Ángel García Hernández

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÁngel García Hernández
Biografia
Naixement(es) Miguel Ángel García Hernández Modifica el valor a Wikidata
1900 Modifica el valor a Wikidata
Vitòria Modifica el valor a Wikidata
Mort14 desembre 1930 Modifica el valor a Wikidata (29/30 anys)
Osca (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarExèrcit de Terra espanyol Modifica el valor a Wikidata
Rang militarcapità Modifica el valor a Wikidata
Participà en
12 desembre 1930insurrecció de Jaca Modifica el valor a Wikidata

Miguel Ángel García Hernández (Vitòria, 1900 - Osca, 14 de desembre de 1930) va ser un militar basc que va encapçalar l'intent insurreccional republicà conegut com a insurrecció de Jaca, juntament amb Fermín Galán.

Ángel García era capità en servei al comandament de la companyia de metralladores del regiment Galícia núm. 19, amb guarnició a Jaca. Juntament amb els també capitans Fermín Galán, Salvador Sediles Moreno, Luís Salinas i Miguel Gallo i alguns paisans, líders locals del moviment republicà, van revoltar la guarnició, van proclamar la República i van marxar cap a Ayerbe i Osca. Vençudes les columnes revoltades per les tropes governamentals al costat dels turons de Cillas, a pocs quilòmetres d'Osca, els oficials insurrectes van ser sotmesos a un Consell de Guerra sumaríssim i condemnats a mort els capitans Fermín Galán i Ángel García Hernández.

El dia 14 de desembre, tot i ser diumenge, els condemnats van ser afusellats al costat de les tàpies del polvorí de Fornillos, a Osca. A diferència de Galán, García va acceptar els auxilis espirituals. Durant la II República, Galán i García Hernández foren considerats màrtirs de la República.