Arxiu Municipal del Masnou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióArxiu Municipal del Masnou

Sala de consulta de l'Arxiu Municipal del Masnou
Dades
Tipusarxiu municipal Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
Propietat deAjuntament del Masnou Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon93 557 18 29
Correu electrònicarxiu@elmasnou.cat

Lloc webhttp://www.elmasnou.cat/arxiu

L'Arxiu Municipal del Masnou (AMM) és el servei responsable de garantir la recuperació, organització i preservació tant de la documentació produïda per l'administració local com del patrimoni documental del Masnou (Maresme). En tant que arxiu municipal fa les funcions d'arxiu històric i administratiu. Com a arxiu administratiu, el seu objectiu és el de custodiar tota la documentació produïda o rebuda per l'Ajuntament del Masnou, garantir l'accés de la ciutadania a la documentació i col·laborar en el disseny i optimització de l'administració municipal. Com a arxiu històric, és l'encarregat de preservar, organitzar i difondre el patrimoni documental del municipi, tant d'entitats, empreses i persones que estiguin interessades a conservar-lo i posar-lo a disposició de la recerca i investigació.

Història[modifica]

Vista de la sala de consulta

El Masnou és un municipi jove, creat definitivament a partir del 1825. Ha viscut un fort creixement demogràfic i urbanístic, sobretot durant els últims quaranta anys del segle xx. La documentació que s'ha anat generant, resultat dels processos administratius, històrics i socials, és una part del que es pot trobar a l'Arxiu Municipal. La part més important correspon als documents generats per l'ajuntament, fruit de les competències del consistori i de les activitats que ha portat a terme. Per altra banda, gràcies a donacions de particulars, l'Arxiu Municipal gestiona altres fons que la ciutadania pot consultar: fons personals, fons d'entitats, fotografies, hemeroteca i biblioteca auxiliar. L'Arxiu també compta amb documents audiovisuals i sonors, com ara entrevistes orals.[1]

El servei d'arxiu municipal ha existit des de la fundació del municipi, ubicat a les pròpies dependències de l'ajuntament i lligat a la pròpia gestió dels documents. L'any 1957 l'Ajuntament va crear el Patronat del Museu i l'arxiu començà a organitzar-se i a rebre donacions de particulars. L'any 1990, l'Ajuntament va reestructurar i ampliar el Patronat del Museu i l'any 1991, es va acordar que l'Arxiu Històric Municipal també en formés part.[2] Posteriorment el patronat va desaparèixer i actualment es troba adscrit a la Regidoria de Cultura, juntament amb el Museu Municipal de Nàutica i la Casa de Cultura.[3]

Edifici[modifica]

Perspectiva de l'interior dels armaris compactes

L'Arxiu Municipal del Masnou es troba en un edifici just a sota del Mirador de l'església, que és un espai rectangular situat al davant de l'església parroquial de Sant Pere. L'Arxiu està situat a la part inferior del mirador, que constitueix el seu sostre. La distribució interior de l'Arxiu està formada exclusivament per una gran nau rectangular. Aquest espai va ser construït, juntament amb el mirador, l'any 1957 i va ser destinar al Museu Municipal de Nàutica des de l'any 1962 fins a l'any 1999, quan es decideix traslladar el Museu a la seva ubicació actual i destinar íntegrament l'espai del carrer de Sant Francesc d'Assís a l'Arxiu Històric.[4]

Quadre de fons[modifica]

Caixes del fons Ajuntament del Masnou
Plànol estès a la sala de consulta
Interior dels armaris compactes

Fons de l'administració local

  • Ajuntament del Masnou (1755-2015)

Fons judicials

  • Jutjat de Pau del Masnou (1820-1995)

Fons d'entitats

Fons comercials i d'empreses

  • Fundació privada promocions culturals El Masnou (1998-2012)

Fons patrimonials

  • Família de Lluís Millet i Pagès (1779-1996)
  • Família Puig Godàs i Bofill (1827-1998)
  • Família Garcia Sors (1830-1875)
  • Família Mateu Botey (1860-1996)

Fons personals

Col·leccions

  • Documents solts (1647-2019)
  • Cartografia (1818-1998)
  • Hemeroteca (1860-2016)
  • Cartells (1800-2012)
  • Plànols (1846-2004)
  • Làmines (1906-1992)
  • Nàutica (documentació de capitans, cartes nàutiques i diaris de navegació)
  • Documents audiovisuals
  • Entrevistes orals

Imatges

  • Aproximadament 34.000 imatges.

Biblioteca auxiliar

  • 830 volums.

Serveis[modifica]

L'Arxiu Municipal del Masnou compta amb un catàleg de serveis destinats a la ciutadania, com ara, consulta de documentació i atenció a l'usuari, assessorament en recerques històriques, activitats de difusió i divulgació del patrimoni, gestió de donacions de documentació a particulars o associacions, servei de reproducció, lector de microfitxes i DVD, suport a les entitats de la vila en la gestió de documentació, servei educatiu i tallers per escoles i visites guiades.

Referències[modifica]

  1. «Arxiu Històric Municipal. Museu Municipal de Nàutica del Masnou». El museu més gran de Catalunya. Arxivat de l'original el 8 d’agost 2019. [Consulta: 6 maig 2016].
  2. «Fitxa 08118/206 - Arxiu històric municipal. El Masnou». Mapes de patrimoni cultural. Diputació de Barcelona, 17-02-2010. [Consulta: 6 maig 2016].
  3. «Ajuntament del Masnou - El patrimoni cultural». Ajuntament del Masnou, 12-04-2012. Arxivat de l'original el 11 de juny 2016. [Consulta: 6 maig 2016].
  4. «Fitxa 8591 - "Mirador de l'església"». Inventari del Patrimoni Arquitectóni. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 6 maig 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arxiu Municipal del Masnou