¡Ay, qué dolor!

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musical¡Ay, qué dolor!

¡Ay, qué dolor! és un vilancet del compositor barroc català Joan Cererols (1618-1680), un dels màxims representants de l'escola montserratina.

Aquest vilancet està escrit per a cinc veus (SATTB) i és conegut per ser una de les peces que inclouen el mateix motiu que utilitza Johann Sebastian Bach en la Passió Segons Sant Mateu.[1] Cererols va ser el primer autor en utilitzar aquest tema i el van seguir molts autors hispànics i europeus al llarg del segle xvi i XVII.[2] És per això que es creu que aquest vilancet el va arribar a conèixer el mateix Bach, encara que el motiu s’estengués per tota Europa. Aquest tema, doncs, descriu el dolor de Crist i totes les peces que l'empren també tenen la mateixa temàtica. L’autor de la lletra podria ser el mateix Joan Cererols. El vilancet és ric rítmicament, amb al·lusions a cançons tradicionals i recursos madrígalístics, seguint els costums hispànics de l’època. Utilitza cromatismes i semitonia per plasmar el dolor de Crist retòricament.[3]

Lletra[modifica]

¡Ay, qué dolor! Que adolece la vida y muere de amor.

¡Ay, qué dolor! Lloren los ojos, llore el corazón;

que pendiente de un leño agoniza, cárdeno lirio,

el que es blanca flor.

¡Ay, qué dolor! Enlute sus rayos y eclipse el sol.

Pues que ya el de justicia se pone herido de un odio traidor.

¡Ay, qué dolor! Que adolece la vida y muere de amor.[4]

Referències[modifica]

  1. BONASTRE, Francesc «Antecedentes hispánicos del tema KOMMT, IHR TÖCHTER de la MATTHÄUS-PASSION de JS Bach (BWV 247). Historia de la pervivencia de un programa semántico nacido en el Barroco musical español.». Revista de musicología, 16(1), 1993, pàg. 59-86..
  2. GIOL, D. C. I. «Entorn del pare Joan Cererols (1618 1680)». Revista catalana de musicologia, (12), 2019, pàg. 51-55.
  3. BONASTRE, Francesc «Antecedentes hispánicos del tema KOMMT, IHR TÖCHTER de la MATTHÄUS-PASSION de JS Bach (BWV 247). Historia de la pervivencia de un programa semántico nacido en el Barroco musical español.». Revista de musicología, 16(1), 1933, pàg. 59-86.
  4. «¡Ay, qué dolor!» (en català). [Consulta: 18 gener 2021].