.22 Short

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
.22 Curt a l'esquerra, .22 LR a la dreta.

El .22 Curt, originalment .22 Short en anglès, és un tipus de cartutx per a revòlver desenvolupat en 1857 per al primer revòlver de Smith & Wesson.

Desenvolupament[modifica]

Basat en el 6 mm Flobert, va aparèixer en 1857 per al revòlver "First Model" de Smith & Wesson. Encara que dissenyat per al tir al blanc per la seva gran precisió i baix cost, en l'època es va considerar viable com a munició per a arma de defensa propera, però per la seva poca eficàcia com a arma letal, poca caiguda i reduït port s'ocupa actualment en tir esportiu. Originalment muntava una bala d'1,88 g i tenia una càrrega propulsora de 0,26 grams de pólvora negra.

A partir de 1927, Remington el va carregar amb una pólvora no corrosiva. Evitant així la corrosió dels canons per sofre i clorat de potassi del compost pólvora anterior.

Actualment, s'usa principalment en competicions esportives de tir ràpid.

Prestacions[modifica]

Es tracta d'un cartutx de petit calibre, el menys potent d'ús comú avui dia. Gairebé sense reculada i petit, per aquest motiu era usat en armes esportives i menys per als trets ràpids. Especialment en la disciplina olímpica de Pistola Velocitat i usualment s'ocupa a més en tir esportiu júnior. Actualment ha caigut en desús a causa que la nova reglamentació obliga a l'ús de pistoles que disparin el .22 Long Rifle per a aquesta disciplina.

Com a cartutx de defensa és bastant deficient, encara que s'ha usat en algunes petites pistoles, per raó del seu escàs poder de detenció, que fa que segurament no aconsegueixi fer caure d'un tret (ni segurament amb més d'un) de forma immediata a l'agressor, excepte amb impactes a curta distància en zones vitals o especialment sensibles.

Munta una bala d'1,8 grams, que sali a una velocitat de 220 m/s i desenvolupa 61 joule.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: .22 Short