.cym

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de domini de primer nivell.cym
Tipusdomini de primer nivell Modifica el valor a Wikidata

.cym és un domini de primer nivell genèric d'Internet reservat per a les Illes Caiman. El domini territorial de primer nivell de les Illes Caiman és .ky. El codi international de tres lletres CYM està assignat a les Caiman. L'ICANN està en procés d'augmentar el nombre de dominis genèrics de primer nivell ('gTLDs'),[1] i s'espera obtenir aquest domini seguint aquest procés.

Rivalitat amb Gal·les[modifica]

Gal·les també optava a aquest domini. El van proposar el 2006 per a les pàgines escrites en gal·lès. La campanya va ser iniciada després de l'èxit de la introducció del .cat per a la comunitat de parla catalana (el domini .cat està reservat oficialment per a aquelles pàgines web que «destaquen la llengua i cultura catalanes»).

La declaració de missió de la campanya deia:

« La llengua i la cultura gal·leses formen una comunitat que creiem que ha de ser identificada i destacada amb el seu propi domini de primer nivell patrocinat a Internet. Amb un domini de primer nivell patrocinat .cym, aquells individus, organitzacions i empreses de tot arreu del món que s'expressen en gal·lès i/o que volen animar la cultura gal·lesa podran registrar-se i ser clarament identificats. »

Decisió d'ICANN[modifica]

.cym es va assignar a les Illes Caiman[2] perquè la política d'ICANN diu que les noves sol·licituds de dominis de tres lletres no s'acceptaran si concorden amb algun codi ISO de tres lletres.[3] La campanya dot.CYM ha passat a demanar el domini ".cymru".

Referències[modifica]

  1. New gTLDs — Frequently Asked QuestionsICANN, June 2011
  2. «Wales loses to Cayman Islands in battle for .cym domain». BBC, 04-11-2010 [Consulta: 7 desembre 2010].
  3. Smith, Lewis «Wales loses virtual turf war with Caymans over '.cym' domain name». The Independent [Londres], 05-11-2010 [Consulta: 8 desembre 2010]. Fixeu-vos que la referència a les Nacions Unides no és correcta. Les Nacions Unides assignen els codis ISO 3166-3 de tres lletres, però és ICANN qui assigna els noms de domini de primer nivell. Això sí, ICANN normalment respecta el que assigna ISO).

Vegeu també[modifica]