Reaction Engines A2

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: A2 (avió))
Infotaula d'aeronauReaction Engines A2
Imatge generada per ordinador representant l'enlairament de l'A2
Tipusavió de passatgers amb motors de reacció Modifica el valor a Wikidata
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Dissenyat perReaction Engines Limited (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

El Reaction Engines Limited A2 és un disseny a llarg termini d'un avió supersònic (Mach 5+) concebut per volar de Brussel·les a Sydney en aproximadament 4,6 hores. Es planeja que el cost d'un billet costi aproximadament el mateix que un bitllet de classe de negocis.[1]

« El nostre treball mostra que tècnicament és possible; ara és el món que ha de decidir si el vol. »
Alan Bond

L'avió està concebut per tenir un abast d'uns vint mil quilòmetres i una bona eficiència de combustible a nivell subsònic i supersònic, evitant així els problemes intrínsecs d'anteriors avions supersònics.

El disseny de l'avió requereix l'ús d'hidrogen com a combustible. L'hidrogen té el doble de densitat energètica que el querosè, i es pot utilitzar per refredar el vehicle i l'aire que entra en els motors per mitjà d'un prerefrigerador.

El disseny de l'A2 està sent considerat com a part d'un projecte de la Unió Europea anomenat LAPCAT, que podria menar a un avió funcional en aproximadament 25 anys.

Capacitats[modifica]

Alan Bond digué a The Guardian:

"L'A2 està dissenyat per partir de l'aeroport internacional de Brussel·les, volar silenciosament a velocitats subsòniques fins a l'Atlàntic nord a Mach 0,9 abans d'arribar a Mach 5 per sobre el pol nord, i dirigir-se a Austràlia sobrevolant el Pacífic."[2]

Motors[modifica]

Els motors Scimitar utilitzen tecnologia derivada de l'anterior motor creat per la companyia, SABRE, destinat per a llançaments espacials, però adaptada per viatges de molt llarga distància i molt alta velocitat.

Normalment, quan l'aire entra en un motor jet és comprimit per l'entrada d'aire, i per tant s'escalfa. Això vol dir que els motors d'alta velocitat han de ser construïts amb tecnologia i materials que puguin resistir temperatures extremament altes. En la pràctica, això fa que els motors siguin inevitablement més pesants, i redueix també la quantitat de combustible que es pot cremar sense que es fongui la part de la turbina de gas del motor, cosa que redueix l'impuls a altes velocitats.

El tret clau del disseny dels motors Scimitar és el refrigerador, que fa la funció d'intercanviador de calor que transfereix la calor de l'aire entrant a l'hidrogen combustible. Això refreda dràsticament l'aire, cosa que permet que els motors consumeixin més combustible fins i tot a velocitats molt altes, i permet que els motors estiguin construïts amb materials més lleugers i sensibles a la calor, com ara aliatges lleugers.

Fitxa tècnica[modifica]

Abast: 20000 km
Longitud: 143 m
Combustible: hidrogen líquid
Passatgers: 300
Velocitat de creuer: Mach 5

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Hypersonic passenger jet designed». BBC News Online. [Consulta: 5 febrer 2008].
  2. «Hypersonic jet could reach Australia in under five hours - Yahoo! News». Arxivat de l'original el 2008-02-12. [Consulta: 12 febrer 2008].

Enllaços externs[modifica]