ANSI X3.64

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La norma ANSI X3.64 és la norma de l'American National Standards Institute (ANSI) a la dècada de 1970 definida per l'estàndard de control de terminals basats en seqüències d'escapament caràcters en pantalla. La majoria dels emuladors de terminal actuals són compatibles amb el VT100 i per tant, apliquen aquesta norma. Cal tenir en compte però, que els diferents fabricants de terminals han dut a terme ampliacions de molts dels codis en el seu programari particular.

Seqüencies d'escapament[modifica | modifica el codi]

La majoria dels codis ANSI X3.64-control comencen amb el codi de control ASCII ESC (27 decimal, hexadecimal 1B), que generalment segueix un claudàtor obert [ i uns quants codis de control:

  • Esborrament de pantalla: ESC [2 J
  • Moure el cursor: ESC [ mn fila F, columna H (posicionament de fila i columna)
  • Regular el: ESC [1 m
  • Tots els formats de: ESC [0 m

La majoria de llenguatges de programació dels codis de control s'utilitzen per la impressió directament a la terminal, que sol ser estàndard. Per exemple, el llenguatge C per a la pantalla de terminal ANSI X3.64-compatible per esborrar el text següent:

printf ("\ 033 [2J");

operatiu IBM PC-DOS maquinària ANSI.SYS controlador per tenir el seu propi nom indica, una gran part de la norma ANSI X3.64, però també inclou algunes codis de factura pròpia. Potser la més significativa és la possibilitat de la utilització de codis de colors, sovint anomenada incorrectament "codi de color ANSI". Cada nota es poden establir per al color del text i el fons de les vuit opcions. Color del text també es pot establir clarament, de manera que les opcions de color de text són pràcticament 16 gràfics ANSI ASCII de caràcters gràfics com l'art-que exploten controlador ANSI.SYS permès pels codis de control i les targetes de PC d'IBM tekstitilamerkistöä gràfics de 8 bits. gràfics ANSI són especialment populars a la dècada de 1990, els sistemes de taulers d'anuncis, però segueix sent un hobby.

A MS-DOS era necessari instal·lar ANSI. SYS que permetia actuar davant aquests codis. Tots els codis d'escapament comencen pels caràcters ESC (caràcter ASCII número 27 decimal, 1B en hexadecimal) seguit del caràcter [ .

Taula de seqüencies d'escapament[modifica | modifica el codi]

Alguns codis d'escapament
Seqüència Acció
ESC [ n A Mou el cursor cap amunt n files. Si el cursor es trobava a la part superior de la pantalla, no tenia cap efecte. Si no s'especificava n el cursor pujava una fila.
ESC [ n B Mou el cursor n files cap avall. Igual que amb el desplaçament cap amunt, si el cursor es trobava a la part inferior de la pantalla el cursor no es movia, i si no s'especificava n baixava una fila.
ESC [ n C Mou el curosr n columnes cap a la dreta. Si el cursor es troba en l'última columna aquesta comandament no té efecte. Si no s'especifica n el desplaçament és d'una columna.
ESC [ n D Mou el cursor n columnes a l'esquerra, llevat que es trobi a la primera columna, en aquest cas no té efecte. Si n no s'especifica pren el valor d'1.
ESC [ n ; m f Mou el cursor a la fila n i columna m . Si n no s'especifica el cursor es mou a la primera fila.
ESC [ n J Esborra part de la pantalla. Si n val 0 s'esborra des del cursor fins al final de la pantalla. En cas que n valgui 1 s'esborra fins al principi de la pantalla des de la posició del cursor. Si n val 2 s'esborra tota la pantalla (i utilitzant ANSI. SYS de MS-DOS el cursor va al principi de la pantalla)
ESC [ n K Esborra part de la línia. Si n és zero, des del cursor al final de la Lienas, en cas que valgui 1 s'esborra fins al principi. Si n val 2 s'esborra tota la línia.
ESC [ codi ; paràmetre [; paràmetre ] p Amb aquesta comandament es redefineix el comportament d'una tecla.
ESC [s Desa la posició actual del cursor.
ESC [o Posar el cursor a la posició guardada anteriorment.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

 == Enllaços externs == Estàndard ECMA-48. Llista de codis de control definida al juny de 1991.