MS-DOS

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
MS-DOS
Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Família de SODOS
Versió inicial12 agost 1981 Modifica el valor a Wikidata
Última versió
8.01 (14 setembre 2000) Modifica el valor a Wikidata
Estat actualHistòric
LlicènciaMicrosoft CLUF (Llicència de programari)
Característiques tècniques
PlataformaIntel 8086 i IBM PC compatible Modifica el valor a Wikidata
Escrit enLlenguatge assemblador Modifica el valor a Wikidata
Tipus de nucliMonolític
IGUlínia d'ordres Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)Microsoft Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webmicrosoft.com… Modifica el valor a Wikidata


86-DOS Modifica el valor a Wikidata

MS-DOS (MicroSoft Disk Operating System) és un sistema operatiu de disc comercialitzat per Microsoft per a ordinadors IBM-PC i compatibles, utilitzat sobretot durant la dècada dels 80 i primera meitat dels 90.[1] Les ordres s'introdueixen escrivint un text.

MS-DOS va ser el principal sistema operatiu per als ordinadors personals compatibles amb PC IBM durant la dècada de 1980, a partir d'aquest moment va ser substituït gradualment per sistemes operatius que oferien una interfície gràfica d'usuari (GUI), en diverses generacions del sistema operatiu gràfic Microsoft Windows.

Història[modifica]

MS-DOS té l'origen al QDOS (Quick and Dirty Operating System) sistema operatiu escrit per Tim Paterson per a la Seattle Computer Products i comercialitzat amb el nom de 86-DOS. Es va dissenyar com un clon a curt termini del sistema operatiu CP/M, per a donar més compatibilitat amb els programes comercials existents com WordStar i dBase. Quan IBM va encarregar a Microsoft un sistema operatiu per al seu nou IBM PC, Microsoft es va veure incapaç de complir els terminis i va comprar QDOS als seus propietaris, que va sortir al mercat amb dues versions: PC-DOS (versió d'IBM) i MS-DOS (versió de Microsoft).

L'MS-DOS va ser el producte clau de la transformació de Microsoft des dels seus orígens als anys 70 com a proveïdor especialitzat de llenguatges de programació fins al seu estat actual de gegant de la informàtica. Els ingressos de les vendes de MS-DOS van fer possible el creixement espectacular de la companyia. Particularment mitjançant contractes exclusius amb marques, demostrades com a il·legals als Estats Units més tard. De fet, fins a la sortida de Windows 95 els ingressos de MS-DOS eren més grans que els de Windows.

Amb el temps, MS-DOS va imitar els altres sistemes operatius. MS-DOS 2.0 tenia algunes característiques de l'UNIX, com ara els subdirectoris i la redirecció de les d'ordres.

MS-DOS no és multiusuari ni multitasques, però es van fer molts intents perquè ho fos. Molts programes van fer servir la tècnica d'eliminar i quedar-se resident o TSR (Terminate and Stay Resident), i unes altres funcions normalment indocumentades per proporcionar aplicacions pop up incloent el popular Sidekick de Borland. Entorns afegits com DesqView van intentar proporcionar característiques multitasca, que van tindre un cert d'èxit quan es combinaven amb l'administració de memòria del maquinari del processador Intel 80386.

Després de l'aparició de l'Apple Macintosh el 1984, el públic es va interessar per la interfície gràfica d'usuari o GUI (Graphical User Interface). Tot i que el primer entorn gràfic va ser l'Alto de Xerox el 1973, basat en un sistema operatiu propi. Molts programes van crear les seves pròpies interfícies gràfiques, com el Microsoft Word per DOS, XTree i el Norton Shell. Tot i així, això exigia duplicar esforços i no donava gaire consistència, per tant es van crear entorns GUI complets.

Així, IBM i Microsoft es van aliar per al projecte OS/2, originalment una versió protegida d'MS-DOS sense cap GUI (s'hi afegiria a les versions posteriors). Però Microsoft va abandonar el projecte molt ràpidament per concentrar els seus recursos al Windows. Per la seva part, Digital Research va crear l'entorn GEM, sense guanyar gaire popularitat. Finalment, tant l'OS/2 com el GEM es van abandonar, sembla que per contractes d'exclusivitat de Microsoft amb els fabricants d'ordinadors.

En teoria, fins al Windows 95, Windows no era cap sistema operatiu, sinó una GUI que traduïa el Windows a ordres de l'MS-DOS. Actualment, MS-DOS ha estat substituït pel Windows. Tot i així encara es pot fer servir, accedint-hi des del Windows.

Les primeres versions de Windows podien executar programes per a MS-DOS. Les versions recents de DOS ampliades ja estaven protegides. Des del Windows NT, el Windows s'executa independentment del DOS, però inclou gran part de la llista d'ordres, que es poden executar a una màquina virtual.

Arxius del MS-DOS[modifica]

MS-DOS s'inicia quan s'arrenca l'ordinador. L'ordinador verifica la memòria i busca els fitxers CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT en el disc del sistema.

 • CONFIG.SYS: És un fitxer de text que conté instruccions especials. Aquestes instruccions configuren els components de maquinari del PC perquè MS-DOS i les aplicacions les puguin fer servir. En iniciar-se MS-DOS, aquest executa les instruccions del fitxer CONFIG.SYS. El fitxer CONFIG.SYS ha d'estar en el directori arrel de la unitat d'inici.
 • AUTOEXEC.BAT: És un fitxer ubicat a l'arrel del disc d'inici. Conté ordres interpretables directament pel sistema operatiu o l'intèrpret d'ordres i s'executa quan s'inicia el sistema operatiu. Les ordres que conté solen ser: actualització de la data i hora, camins de cerca d'arxius, configuració del prompt, tipus de teclat, etc.
 • COMMAND.COM: És el processador d'ordres estàndard del sistema operatiu i que actua com a primera interfície entre el sistema operatiu i l'usuari, executant les ordres que s'introdueixen pel teclat. Processa una sèrie d'ordres i programes interns del DOS. No és obligatòria la seva execució, podent ser substituït per altres processadors d'ordres que siguin compatibles. Si no se n'indica un altre, serà aquest el que MS-DOS executarà. El sistema no funcionarà sense un processador d'ordres, sigui aquest o qualsevol altre.

Versions[modifica]

Discs flexibles de MS-DOS 6.22
 • 1.0 Alliberat el 1981 com a complement de l'IBM-PC. Primera versió de DOS. Suporta 16 Kb de RAM, disquets de 5,25 polzades d'una sola cara de 160 Kb.
  • 1.1 Corregits molts errors, suporta disquets de doble densitat de 320 Kb.
 • 2.0 Complement de l'IBM XT alliberat el 1983. Més del doble de noves ordres, suport de disc dur, molt petit (al voltant de 5 MB).
  • 2.1 Complement de l'IBM PCJr. Afegides algunes noves funcionalitats.
 • 3.0 Dissenyat per a suportar el nou maquinari de l'IBM-AT. Afegides algunes característiques de xarxa d'àrea local LAN.
  • 3.1 Afegides més característiques i suport LAN.
  • 3.2 Afegit suport per als disquets de 3.5 polzades i 720 Kb de capacitat.
  • 3.3 Afegit suport per als nous disquetes de 3.5 polzades i alta capacitat (1.44 MB) dels PS/2 d'IBM. Capacitat per a crear particions de disc superiors a 32 MB. Nous caràcters internacionals afegits amb suport per a 17 països. Suport per 4 ports sèrie (abans només eren 2). Incorporació de l'ordre "Files" per a poder obrir fins a 255 fitxers de forma simultània.
 • 4.0 Afegit shell DOS, algunes millores i correccions.
 • 5.0 Alliberat el 1991, inclou més característiques d'administració de memòria i eines per a suport de macros, millora de l'intèrpret d'ordres o shell.
 • 6.X Suport per a Microsoft Windows, desfragmentació de disc, compressió de fitxers, còpies de seguretat, antivirus, Memmaker, etc.

Referències[modifica]

 1. «A Short History of MS-DOS» (en anglès). Paterson Technology. Arxivat de l'original el 31/10/2015. [Consulta: 15 novembre 2021].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: MS-DOS