MS-DOS

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
MS-DOS
StartingMsdos.png
Empresa / Desenvolupador Microsoft
Família de SO DOS
Estat actual Històric
Tipus de codi Programari propietari
Versió estable

8.01

/ 14 de setembre del 2000
Tipus de nucli Monolític
Llicència Microsoft CLUF (Llicència de programari)
Modifica dades a Wikidata

MS-DOS (MicroSoft Disk Operating System) és un sistema operatiu de disc comercialitzat per Microsoft per a ordinadors IBM-PC i compatibles, utilitzat sobretot durant la dècada dels 80 i primera meitat dels 90.

Les ordres s'introdueixen escrivint un text.

Història[modifica]

MS-DOS té l'origen al QDOS (Quick and Dirty Operating System) sistema operatiu escrit per Tim Paterson per a la Seattle Computer Products i comercialitzat amb el nom de 86-DOS. Es va dissenyar com a un clon a curt termini del sistema operatiu CP/M, per a donar més compatibilitat amb els programes comercials existents com WordStar i dBase. Quan IBM va encarregar a Microsoft un sistema operatiu per al seu nou IBM PC, Microsoft es va veure incapaç de complir els terminis i va comprar QDOS als seus propietaris, que va sortir al mercat amb dues versions: PC-DOS (versió d'IBM) i MS-DOS (versió de Microsoft).

El MS-DOS va ser el producte clau de la transformació de Microsoft des dels seus orígens als anys 70 com a proveïdor especialitzat de llenguatges de programació fins al seu estat actual de gegant de la informàtica. Els ingressos de les vendes de MS-DOS van fer possible el creixement espectacular de la companyia. Particularment mitjançant contractes exclusius amb marques, demostrades com a il·legals als Estats Units més tard. De fet, fins a la sortida de Windows 95 els ingressos de MS-DOS eren més grans que els de Windows.

Amb el temps, MS-DOS va imitar els altres sistemes operatius. MS-DOS 2.0 tenia algunes característiques de l'UNIX, com ara els subdirectoris i la redirecció de les d'ordres.

MS-DOS no és multiusuari ni multitasques, però es van fer molts intents perquè ho fos. Molts programes van fer servir la tècnica d'eliminar i quedar-se resident o TSR (Terminate and Stay Resident), i unes altres funcions normalment indocumentades per proporcionar aplicacions pop up incloent el popular Sidekick de Borland. Entorns afegits com DesqView van intentar proporcionar característiques multitasca, que van tindre un cert d'èxit quan es combinaven amb l'administració de memòria del maquinari del processador Intel 80386.

Després de l'aparició de l'Apple Macintosh el 1984, el públic es va interessar per la interfície gràfica d'usuari o GUI (Graphical User Interface). Tot i que el primer entorn gràfic va ser l'Alto de Xerox el 1973, basat en un sistema operatiu propi. Molts programes van crear les seves pròpies interfícies gràfiques, com el Microsoft Word per DOS, XTree i el Norton Shell. Tot i així, això exigia duplicar esforços i no donava gaire consistència, per tant es van crear entorns GUI complets.

Així, IBM i Microsoft es van alïar per al projecte OS/2, originalment una versió protegida de MS-DOS sense cap GUI (s'hi afegiria a les versions posteriors). Però Microsoft va abandonar el projecte molt ràpidament per concentrar els seus recursos al Windows. Per la seva part, Digital Research va crear l'entorn GEM, sense guanyar gaire popularitat. Finalment, tant l'OS/2 com el GEM es van abandonar, sembla que per contractes d'exclusivitat de Microsoft amb els fabricants d'ordinadors.

En teoria, fins al Windows 95, Windows no era cap sistema operatiu, sinó una GUI que traduïa el windows a ordres del MS-DOS. Actualment, MS-DOS ha estat substituït pel Windows. Tot i així encara es pot fer servir, accedint-hi des del windows.

Les primeres versions de Windows podien executar programes per a MS-DOS. Les versions recents de DOS ampliades ja estaven protegides. Des del Windows NT, el Windows s'executa independentment del DOS, però inclou gran part de la llista d'ordres, que es poden executar a una màquina virtual.

Arxius del MS-DOS[modifica]

MS-DOS s’inicia quan s’arranca l’ordinador. L’ordinador verifica la memòria i busca els arxius CONFIG.SYS, AUTOEXEC.BAT i COMMAND.COM en el disc del sistema.

 • CONFIG.SYS: És un arxiu de text que conté instruccions especials. Aquestes instruccions configuren els components de hardware del PC perquè MS-DOS i les aplicacions les puguin fer servir. En iniciar-se MS-DOS, aquest executa les instruccions de l'arxiu CONFIG.SYS. L’arxiu CONFIG.SYS generalment es troba en el directori arrel de la unitat C.
 • AUTOEXEC.BAT: S’executa sempre que s’inicialitza o es reinicialitza el sistema. Les ordres que conté solen ser: actualització de la data i hora, camins de cerca d’arxius, configuració del prompt, tipus de teclat, etc. Sempre ha d’estar en el directori arrel.
 • COMMAND.COM: Processa una sèrie d’ordres i programes interns del DOS. És un processador d’ordres.

Versions[modifica]

Discs flexibles de MS-DOS 6.22
 • 1.0 Alliberat el 1981 com a complement de l'IBM-PC. Primera versió de DOS. Suporta 16 Kb de RAM, disquets de 5,25 polzades d'una sola cara de 160 Kb.
  • 1.1 Corregits molts errors, suporta diskets de doble densitat de 320 Kb.
 • 2.0 Complement de l'IBM XT alliberat el 1983. Més del doble de noves ordres, suport de disc dur, molt petit (al voltant de 5 MB).
  • 2.1 Complement de l'IBM PCJr. Afegides algunes noves funcionalitats
 • 3.0 Dissenyat per a suportar el nou maquinari de l'IBM-AT. Afegides algunes característiques de xarxa d'àrea local LAN
  • 3.1 Afegides més característiques i suport LAN
  • 3.2 Afegit suport per als disquets de 3.5 polzades i 720 Kb de capacitat
  • 3.3 Afegit suport per als nous disquetes de 3.5 polzades i alta capacitat (1.44 MB) dels PS/2 d'IBM. Capacitat per a crear particions de disc superiors a 32 MB. Nous caràcters internacionals afegits amb suport per a 17 països. Suport per 4 ports sèrie (abans només eren 2). Incorporació de l'ordre "Files" per a poder obrir fins a 255 fitxers de forma simultània
 • 4.0 Afegit shell DOS, algunes millores i correccions
 • 5.0 Alliberat el 1991, inclou més característiques d'administració de memòria i eines per a suport de macros, millora de l'intèrpret d'ordres o shell
 • 6.X Suport per a Microsoft Windows, desfragmentació de disc, compressió de fitxers, còpies de seguretat, antivirus, Memmaker, etc.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: MS-DOS Modifica l'enllaç a Wikidata