Vés al contingut

Taula de codis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Caràcters de la taula de codis 866 (alfabet ciríl·lic) per a ús amb el MS-DOS.

Una taula de codis consisteix en una taula que defineix el conjunt de caràcters que s'està utilitzant. Cada conjunt de caràcters conté 256 entrades específiques d'un país o d'un idioma.[1] Els caràcters es tradueixen a partir de la taula de les pàgines de codis i seran els quals utilitzin el teclat, la pantalla i la impressora. Un exemple d'això ho forma el conjunt de lletres, nombres i símbols (com els accents) que utilitzen els canadencs francòfons. Quan s'introdueix el conjunt de caràcters en una taula perquè ho utilitzi MS-DOS, es converteix en la pàgina de codis corresponent a la població francòfona del Canadà.

Existeixen dos tipus de taules de codis: de maquinari i preparades.

 • Una taula de codis de maquinari es construeix en un dispositiu. Per exemple, una impressora fabricada per al seu ús a Portugal conté una taula de codis de maquinari corresponent al portuguès. Molts dispositius únicament poden utilitzar les seves pròpies taules de codis de maquinari.
 • Les taules de codis preparades es faciliten en arxius d'informació de taules de codis (.CPI) en el seu programari. El OpenDOS inclou les següents taules de codis preparades:
  • 437 - Taula de codis dels Estats Units.
  • 850 - Taula de codis multilingüe, inclosos tots els caràcters de la majoria dels idiomes europeus, estatunidencs i sud-americans.
  • 860 - Taula de codis del portuguès.
  • 863 - Taula de codis del francès canadenc.
  • 865 - Taula de codis d'idiomes nòrdics, inclosos tots els caràcters noruecs i danesos.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. «International Support on MS-DOS». [Consulta: 23 desembre 2008].

Enllaços externs[modifica]