Grup Enciclopèdia Catalana

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióGrup Enciclopèdia Catalana
68 Grup Enciclopèdia Catalana, c. Josep Pla.JPG
La seu del grup, al carrer Josep Pla núm. 95 de Barcelona, al barri de Provençals del Poblenou Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusSocietat anònima unipersonal
Camp de treballPublicació
EspecialitatEditorial
Història
Creació1980
FundadorFundació Enciclopèdia Catalana
Activitat
ProdueixGran Enciclopèdia Catalana
Governança corporativa
Seu 
 • Carrer Josep Pla, 95
  Barcelona
Persona rellevantJoan Abellà (director)
Empleats90 treballadors
Propietat deFundació Enciclopèdia Catalana
Filial
Enciclopèdia Catalana S.A.
Geoestel S.A.
Edicions Proa, S.A.
Mina,
DIGEC, S.A
Vernal Media

Diccionaris de l'Enciclopèdia
Interacció Editorial S.L.
La Galera S.A. Editorial
Ensenyament Obert. S.A.
Editorial Pòrtic
Guies Locals de Catalunya, S.L
Text La Galera
Catalana de Màrqueting Telefònic, SL
Enciclopèdia Catalana Revistes i Col·leccionables, SL (ECRIC)


Lloc webhttp://grupenciclopedia.cat
Twitter: GrupEncicloCAT Modifica el valor a Wikidata

El Grup Enciclopèdia és un grup editorial català fundat el 1980 i amb seu a Barcelona. És conegut per haver impulsat la Gran Enciclopèdia Catalana així com altres productes de divulgació del coneixement.[1] Actualment (2019), Joan Abellà n'és el director general.[2]

Grup Enciclopèdia té la missió de projectar la llengua i la cultura catalanes i amb el compromís de ser referents en edició, educació i coneixement. Compta amb cinc àrees de negoci en ple desenvolupament: segells editorials, educació, obres de referència, coneixement i distribució.


Segells editorials

Grup Enciclopèdia té actualment 8 segells editorials: Univers, La Galera, Viena, Bridge, Catedral, Rata, Ediciones Invisibles i Enciclopèdia.

Univers és el segell insígnia del Grup que publica noves veus i autors reconeguts, catalans i traduccions; La Galera és el segell de literatura infantil i juvenil amb una llarga trajectòria, Viena és clàssics de la literatura, Catedral és el segell en castellà del Grup, Bridge està centrat amb llibre il·lustrat, Rata és literatura experimental i Enciclopèdia és el vinculat a llibres del país. La divisió literària del Grup és d’ampli espectre –novel·la, assaig, llibre pràctic— i assegura la pervivència de la llengua com a instrument de difusió de la cultura.


Educació

En l’àmbit educatiu, Grup Enciclopèdia té dos grans projectes:

Text, el segell d'educació, publica llibres que naveguen entre el manual de continguts i el projecte digital, entre els itineraris i les seqüències, amb vocació de servei i amb l’objectiu de ser motor i acompanyament en la formació de les properes generacions.

El Veu alta és el projecte que promou la lectura en veu alta amb diferents iniciatives: el Certamen nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta, i el nou certamen per adults. Veu Alta també posa a disposició de la comunitat educativa diversos recursos i materials pedagògics vinculats a la lectura en veu alta.


Obres de referència

És la divisió del grup vinculada als llibres més extraordinaris. Enciclopèdia Art publica llibres d'artistes com Plensa, Miró o Dalí. També obres de referència que esdevenen un llegat de la nostra cultura com "L'art del gravat català", el llibre del MNAC o "L'art de la joia catalana".


Coneixement

L'àrea de coneixement desenvolupa tres projectes digitals: Enciclopèdia.cat, amb més de 350.000 articles en 32 obres enciclopèdiques; Diccionari.cat, que compta el Gran Diccionari de la Llengua i diccionaris de sinònims, conjugadors i bilingües en vuit llengües, i Divulcat, un portal de divulgació científica on hi col·laboren diversos professionals del món de la ciència. En aquests portals es pot trobar digitalitzada la Gran Enciclopèdia Catalana i el Diccionari de la Llengua Catalana, dues obres de referència.


Distribució

Grup Enciclopèdia compta amb la distribuïdora Àgora Solucions Logístiques i Entredós Logístics, un nou centre logístic situat a La Granada del Penedès que neix de l’aliança amb Les Punxes Distribuïdora i que entra en funcionament l’1 de setembre del 2022.

Història[modifica]

Llibreria Proa, tancada el 2013

El Grup Enciclopèdia es va fundar el 1980 com Enciclopèdia Catalana amb l'objectiu de publicar obres generalistes en català, especialment diccionaris i enciclopèdies. Un dels seus primers productes fou l'edició de la Gran Enciclopèdia Catalana. El 1982 el Grup Enciclopèdia publicà el Diccionari de la Llengua Catalana, que recollia tot el lèxic de la Gran Enciclopèdia Catalana i que fou precedent del Gran Diccionari de la Llengua Catalana.[3]

Adquisicions editorials[modifica]

El 1983 van adquirir Edicions Proa, gràcies a una donació de Joan Baptista Cendrós. Durant la Dècada del 1990 van impulsar aquesta editorial i també van adquirir l'editorial La Galera (1992), especialitzada en literatura infantil i juvenil i des d'on llançarien el mateix any una línia de llibres de text (Text, avui dia Text-La Galera). Cinc anys després comprarien també l'editorial Pòrtic (1997), especialitzada en no ficció.[4]

El 1997 va néixer Catalunya En Línia, que inclou el Gran Diccionari de la Llengua Catalana i la Hiperenciclopèdia, la primera enciclopèdia en línia en llengua no anglesa (la segona del món després de la Britannica). Aquest mateix any crea la primera llibreria virtual catalana, Llibres.com, a partir del fons de més de 30.000 títols de la Llibreria Proa Espais (fundada el 1991).

A principis del segle xxi, van encetar una nova línia de negoci, publicant revistes com Espais mediterranis (2000-02), promovent el naixement de revistes especialitzades, com Sàpiens o Nat. El grup també ha realitzat produccions audiovisuals, amb sèries com Rovelló o El zoo d'en Pitus.

El 2007 Proa i Pòrtic van passar a formar part del Grup 62, en aquell moment participat a parts iguals per Editorial Planeta, La Caixa i el Grup Enciclopèdia Catalana.[4] El 2008 el GrEC va adquirir la secció de Grans Obres del Grup 62.[5] El GrEC progressivament va anar reduint la seva participació en el Grup 62, així, el 2013 Planeta esdevindria accionista majoritari i Grec tindria un 34% de les accions, quota que rebaixaria fins al 21% el 2015.[4]L'any 2021 l'editorial Viena, dirigida per Isabel Monsó, s'incorpora al Grup.

Digitalització[modifica]

Des de 2010, el Grup Enciclopèdia Catalana anuncia un projecte de digitalització del seu fons amb la voluntat d'oferir-lo a través d'un model freemium, de manera que una part del fons seria de lliure accés mentre que una altra part només seria consultable en règim de subscripció.[6] Una primera fase d'aquest projecte inclouria les obres: Gran Diccionari de la Llengua Catalana, diccionaris bilingües Català-Castellà/Castellà-Català, Català-Anglès/Anglès-Català, Català-Francès/Francès-Català; Diccionari de sinònims; Gran Enciclopèdia Catalana; Enciclopèdia de l'esport català; Diccionari de la literatura catalana; Gran Enciclopèdia de la Música; Anuaris 2010, 2011, 2012 i 2013; Enciclopèdia Temàtica Proa; Catalunya Romànica; L'art gòtic a Catalunya; Joies del Modernisme català; Història natural dels Països Catalans; Tradicionari; Història, Política, Societat i Cultura dels Països Catalans, i Superenciclopèdia, entre altres.[7][8]

El desembre del 2015 van celebrar els seus 50 anys, en un acte al Palau de la Música on hi va assistir el President de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i d'altres representants destacats del món polític i la societat civil.[4] En aquells moments el grup facturava uns 20 milions d'euros anuals, on les enciclopèdies i diccionaris representen una tercera part, una altra els llibres de text i la tercera part final per les edicions de llibreria. Es va anunciar que Iolanda Batallé, editora de La Galera, crearà dos nous segells de ficció el 2016: Catedral i Rata.[9]

Actualment l'àrea de coneixement del grup desenvolupa la digitalització de les seves obres a través dels canals enciclopèdia.cat i diccionari.cat. Grup Enciclopèdia té digitalitzat Gran Diccionari de la llengua catalana i 11 diccionaris més: el Diccionari de sinònims Franquesa, el Conjugador català i 9 diccionaris bilingües que relacionen el català amb l'alemany, l'anglès, el castellà, el francès i l'italià, a més del Diccionari der aranés.

Enciclopèdia.cat conté, a més de la Gran enciclopèdia catalana, 32 obres temàtiques de reconegut prestigi com Biosfera, Gran enciclopèdia de la música, Enciclopèdia de medicina i salut o Catalunya romànica, entre moltes d'altres. Són continguts en continu creixement, més de 350.000 articles de temàtica molt diversa: història, economia, art, política, geografia, ciència, natura...

Empreses[modifica]

Empreses del grup:[10]

 • Enciclopèdia Catalana S.A.
 • Geoestel S.A.
 • Edicions Proa, S.A.
 • Mina,[11]
 • DIGEC, S.A
 • Vernal Media
 • Diccionaris de l'Enciclopèdia
 • Interacció Editorial S.L.
 • La Galera S.A. Editorial
 • Ensenyament Obert. S.A.
 • Editorial Pòrtic
 • Guies Locals de Catalunya, S.L
 • Text La Galera
 • Catalana de Màrqueting Telefònic, SL
 • Enciclopèdia Catalana Revistes i Col·leccionables, SL (ECRIC)[12]

Productes destacats[modifica]

Seus[modifica]

El Grup ha ocupat 2 seus històriques. La Casa Garriga Nogués (1983-2004) i la seu actual al 22@.

Casa Garriga Nogués[modifica]

Casa Garriga Nogués, anterior seu del Grup i actual seu de la Fundació Godia.
Article principal: Casa Garriga Nogués

La casa Garriga Nogués és un edifici eclèctic de 1899-1901 obra d'Enric Sagnier per encàrrec del financer Rupert Garriga Nogués, ubicada al carrer de la Diputació 250 de Barcelona, dins del Quadrat d'or.

Es tracta d'una casa de renda típica de les construccions de l'eixample de canvi de segle, és a dir, amb la planta baixa dedicada a locals comercials, el pis principal per al propietari amb accés des d'una escala privada i senyorívola i la resta de pisos per llogar, amb accés des d'una escala de veïns independent. Entre 1983 i 2004 el grup tenia les seves oficines a la Casa Garriga Nogués. La família Garriga Nogués va residir al pis principal fins a 1936, que tenia un accés privat a través d'una majestuosa escalinata de marbre al centre de l'edifici, creant un pati interior cobert per un magnífic vitrall d'Antoni Rigalt.[13]

Després de la guerra va ser ocupat pel col·legi religiós Sagrados Corazones de Jesús y de María i, entre 1983 i 2004, va ser la seu d'Enciclopèdia Catalana. Va ser reformat el 1987 per Jordi Bonet i Armengol, i el 2007 per Jordi Garcés, per acollir un hotel i ser la nova seu del Museu Fundació Francisco Gòdia, anteriorment ubicada al carrer València en un edifici adaptat també per Jordi Garcés.

22@ [modifica]

El 2003 el grup va vendre l'edifici a la Fundació Godia per 22,6 milions d'euros al Grupo Godia, amb l'objectiu d'instal·lar-hi la seu de la Fundació Godia. El GrEC es va traslladar el 2005 al barri barceloní conegut com a 22@.[12] La seu del 22@ consta de 3.500 m² en un edifici ubicat en la cantonada del carrer Josep Pla amb el carrer Veneçuela, que la Fundació Enciclopèdia Catalana va comprar a Necso Entrecanales Cubiertas, SA, per 10 milions d'euros. Amb els beneficis del canvi de seu van poder fer una ampliació de capital i reduir deute. En aquella època la facturació anual (2003) fou de 50 milions d'euros.[12] També va poder unificar la seu de les diverses empreses, anteriorment dispersades en 8 espais de la ciutat comtal.[14]

Referències[modifica]

 1. «Grup Enciclopèdia Catalana». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. «Enciclopèdia Catalana renova la presidència i la direcció general amb Xavier Cambra i Joan Abellà», 04-07-2018. [Consulta: 23 desembre 2019].
 3. «Diccionari de la Llengua Catalana». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «50 anys del Grup Enciclopèdia Catalana», 05-05-2015. [Consulta: 15 març del 2021].
 5. «Enciclopèdia Catalana compra les gran obres d'Edicions 62». El Mundo, febrer 2008. [Consulta: 27 gener 2013].
 6. «Resum d'activitats 2010». Fundació Enciclopèdia Catalana. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 12 agost 2014].
 7. «Resum d'activitats 2011». Fundació Enciclopèdia Catalana. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 31 juliol 2014].
 8. «Resum d'activitats 2013». Fundació Enciclopèdia Catalana. Arxivat de l'original el 24 de setembre 2015. [Consulta: 31 juliol 2014].
 9. «Enciclopèdia Catalana crea una nova editorial per competir amb el Grup 62». Vilaweb, 04-06-2019. [Consulta: 15 març del 2021].
 10. «Web corporativa». Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 4 juliol 2014].
 11. Enciclopèdia lanza un sello de libros divulgativos
 12. 12,0 12,1 12,2 Obiols, Isabel «El grupo Enciclopèdia Catalana se trasladará en noviembre a un edificio del distrito 22@». El País, 22-07-2004 [Consulta: 27 gener 2013].
 13. Barjau, Santi. Ed. Antoni Sagnier & Ajuntament de Barcelona. Ruta Sagnier, 2009. ISBN 978-84-966-9611-2. 
 14. «La Fundació Enciclopèdia Catalana es ven la seu del grup». Web. Vilaweb. [Consulta: 4 juliol 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Grup Enciclopèdia Catalana