Abd-al-Múttalib (nom)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de nomAbd-al-Múttalib
Tipus prenom masculí
Llengua àrab
Nom en la llengua original عبد المطلب
Pàgines que comencen per «Abd-al-Múttalib»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica dades a Wikidata

Abd-al-Múttalib és un nom masculí àrab d'època preislàmica, emprat també pels musulmans xiïtes —en àrab عبد المطلبʿAbd al-Muṭṭalib— que literalment significa «Servidor d'al-Múttalib». El primer a prendre aquest nom fou Xayba ibn Hàixim, avi patern del profeta Muhàmmad; per la seva estreta relació amb el seu oncle al-Múttalib, Xayba hauria pres el nom o malnom d'Abd-al-Múttalib, pel qual és més conegut.[1] Per la seva proximitat al profeta Muhàmmad i a l'imam Alí, del qual també era avi patern, Abd-al-Múttalib, malgrat ser un nom preislàmic, ha esdevingut un nom comú entre els musulmans xiïtes. Si bé Abd-al-Múttalib és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Abdul Muttalib, Abd al-Muttalib... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[3] Com a nom vinculat a la religió, també el duen musulmans xiïtes no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua.

Notes[modifica]

  1. Alguns autors dubten de la historicitat d'aquesta explicació i creuen que el nom Abd-al-Múttalib ha de tenir algun significat religiós, és a dir ha de ser un nom teòfor com la majoria de noms preislàmics formats per la partícula Abd, cf. Encyclopaedia of Islam, Brill Publishers, Leiden, s.v. "ʿAbd al-Muṭṭalib b. Hāshim".
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.