Abd-al-Quddús (nom)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de nomAbd-al-Quddús
Tipusprenom masculí Modifica el valor a Wikidata
Llenguaàrab Modifica el valor a Wikidata
Nom en la llengua originalعبد القدوس Modifica el valor a Wikidata
Pàgines que comencen per «Abd-al-Quddús»
Persones amb aquest nom (Wikidata)

Abd-al-Quddús és un nom masculí teòfor àrab islàmic —en àrab عبد القدوس, ʿAbd al-Quddūs— que literalment significa «Servidor del Santíssim»,[1][2] essent «el Santíssim» un dels epítets de Déu. Si bé Abd-al-Quddús és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[3] també se'l pot trobar transcrit Abdul Quddous... normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[4] Com a teòfor, també el duen molts musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "قدس". ISBN 8460008428. 
  2. Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "قدس" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  3. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  4. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.