Vés al contingut

Abdalita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la tribu de l'Afganistan. Si cerqueu la tribu del Iemen, vegeu «Abdali».
Infotaula grup humàAbdalita
Tipuspoble Modifica el valor a Wikidata

Els abdalites foren una tribu afganesa modernament coneguts com a durrani.

Pertanyen a la branca sarbani dels afganesos i el seu ancestre epònim és segons la seva pròpia tradició Abdal ibn Tarin ibn Xarkhabun Ibn Qays. El nom de l'ancestre derivaria d'haver estat al servei d'un abdal o sant de nom Khwadja Abu Ahmed de l'orde dels Shistiyya.

Van viure durant segles a la província de Kandahar però en temps del xa Abbas I el Gran de Pèrsia en foren expulsats pels ghilzay i es van establir a la regió d'Herat. Sado, cap del clan dels popalzay, fou nomenat pel xa com a cap de tribu amb el títol de Mir-i Afaghina. A la segona meitat del segle xvii es van enfrontar als ghilzay, i tot i ser lleials a Pèrsia van esdevenir de fet independents.

Nadir Shah els va imposar el seu domini directe però els va tractar força bé i molts abdalis van entrar al seu exèrcit, i foren recompensats per Nadir que els va retornar el seu antic territori de Kandahar. A la mort de Nadir el 1747, el cap militar dels abdalites, Ahmad Khan o Ahmad Shah va agafar el títol de Dur-i Durrani (Perla de les perles)[1] i la tribu va canviar el seu nom a durrani.

Els abdalites estaven dividits en dues branques: els Zirak (amb els clans principals dels popalzay, alikozay, barakzay -de la que els sadozay són un sub clan del qual va sorgir Ahmad Khan- i acəkzay) i els Pandjpao (nurzay, alizay i eshaqzay o sakzay). Dels barakzay deriva la moderna casa reial afganesa que va governar fins a 1978.

Notes[modifica]

  1. per un somni o per la influencia del fakir Sabar Shah

Bibliografia[modifica]

  • B. Dorn, History of the Afghans
  • L. Lockhart, Nadir Shah, Londres 1938