Acadèmia Reial de Dansa francesa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'Acadèmia Reial de Dansa fou una institució creada per iniciativa de Lluís XIV de França, va ser registrada el 1661. Predecessora de l'Acadèmia Reial de Música, (fundada el 1669) no es va fusionar mai amb la mateixa, desapareixent a principis de la dècada del 1780.

Els 13 acadèmics, la majoria, músics i ballarins eren escollits entre els afins al rei i a la cort. Això va ser motiu perquè la confraria dels músics de Saint-Julien publiqués el 1664 un factum contra els pretesos acadèmics. Aquest llarg plet denominat Le mariage de la musique avec la danse, va ser signat per Guillaume Dumanoir, solista de violó del gabinet de sa Majestat, un dels vint-i-cinc de la seva grand’Bande, i anomenat a si mateix de l'Office de Roy des Joueurs d'instruments, & des Maîtres à dancer de France". La querella es va solucionar el 1695 amb un acord que concedia els mateixos drets a les dues parts.

Encara que l'objectiu de l'Acadèmia era el de reflectir, analitzar i normalitzar tot el concernent a la dansa, no consta cap document relatiu a la seva activitat ni a aquesta teoria. A poc a poc l'elecció dels membres de l'Acadèmia va anar recaient en els càrrecs del ballet de l'Òpera substituint als cortesans. La comesa de l'Acadèmia es va modificar progressivament i els seus membres es van consagrar, essencialment, a la formació dels ballarins.

Membres de l'Acadèmia Reial de Dansa[modifica | modifica el codi]