Vés al contingut

Acanthomeridion

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAcanthomeridion Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
FamíliaAcanthomeridiidae
GènereAcanthomeridion Modifica el valor a Wikidata
Hou et al., 1989
Espècies
  • A. anacanthus
  • A. serratum

Acanthomeridion és un gènere d'artròpodes extints que visqueren durant el Cambrià en allò que avui en dia és la Xina. Se n'han trobat restes fòssils als esquistos de Maotianshan.[2] El 1997 fou assignat a la família monotípica dels acantomerídids.[3] És conegut a partir de vuit espècimens, tots trobats a la Xina.[4]

Morfologia[modifica]

Acanthomeridion mesurava uns 35 mm de llargada i tenia onze segments dotats d'espines que apuntaven cap enrere. El cap tenia galtes lliures separades de la resta del cap per unes sutures, igual que en els trilobits. A banda d'això, no està clar quines eren les seves afinitats taxonòmiques.[4] Alguns espècimens trobats fa menys, pertanyents a l'espècie A. anacanthus, presenten diverticles intestinals com els que tenen els artiòpodes.[5] Encara no se n'han descobert fòssils que incloguin les potes, però es creu que era un animal birami i que la part superior de les potes és on es trobaven les brànquies. Com que no se n'han trobat potes, es desconeix si vivia al fons del mar o nedava per l'aigua. Tot i que el seu cos fusiforme sembla apuntar que era un nedador, no es pot determinar amb certesa.

Taxonomia[modifica]

Es considera que Acanthomeridion és un artiòpode primitiu. Alguns estudis l'han relacionat amb els petalopleures o els xandarèl·lids, però una avaluació més recent de Hou, Williams i col·laboradors, que incloïa els espècimens trobats fa menys, indica que es tracta del membre més basal del clade Artiopoda.[5]

Referències[modifica]

  1. Entrada «Acanthomeridion» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. X.-G. Hou; J.-Y. Chen; H.-Z. Lu «Early Cambrian new arthropods from Chengjiang, Yunnan» (en anglès). Acta Palaeontologica Sinica, 28, 1989, pàg. 42–57.
  3. J. Bergstrom; X. Hou. Arthropods of the Lower Cambrian Chengjiang Fauna, Southwest China (en anglès). Wiley-Blackwell, 1997. ISBN 978-82-00-37693-4. 
  4. 4,0 4,1 Xiang-Hong Feng, Xian-Guang Hou. The Cambrian Fossils of Chengjiang, China: The Flowering of Early Animal Life (en anglès). John Wiley & Sons, 2008, p. 176. 
  5. 5,0 5,1 Hou, Williams, Gabbott, Siveter, Siveter i Cong. «A new species of Acanthomeridion» (en anglès).