Afàcia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaAfàcia
Tipusmalaltia del cristal·lí Modifica el valor a Wikidata
Especialitatgenètica mèdica Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Associació genèticaFOXE3 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-119B11.0 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10H27.0 i Q12.3 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9379.31 i 743.35 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
OMIM610256 Modifica el valor a Wikidata
DiseasesDB29608 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD001035 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0003534 Modifica el valor a Wikidata

El terme afàcia [1] s'utilitza en medicina per designar l'absència de cristal·lí a l'ull.

Explicació[modifica]

El cristal·lí és una part de l'ull que en circumstàncies normals es troba per darrere de l'iris i es comporta com una lent. La seva presència és necessària per a una correcta visió, ja que la seva capacitat de refracció és imprescindible perquè els raigs de llum que penetren a l'ull convergeixin exactament sobre la retina. Per tant, l'absència de cristal·lí disminueix l'agudesa visual i causa un alt grau d'hipermetropia.

Causes[modifica]

És estrany que l'afàcia sigui congènita, és a dir, que sigui present des del naixement per un defecte en el desenvolupament embrionari.[2] És més freqüent que s'adquireix en l'edat adulta a conseqüència d'una operació de cataractes. La cataracta és una opacitat del cristal·lí que impedeix la visió i, per corregir-la, el cirurgià extirpa el cristal·lí de l'ull afectat.

Una altra causa freqüent de la manca de cristal·lí en adults és la presència d'errors fisiològics del cristal·lí, siguin congènits o no, i que en una cirurgia posterior no es pot substituir el cristal·lí amb deficiències per una lent intraocular per motius diversos, com ara que la fisiologia interna de l'ull no és la idònia per aquesta, sigui encaixant-la o cosint-la, o pel rebuig d'aquesta.

Tractament[modifica]

La utilització generalitzada de lents intraoculars en les intervencions de cataracta, les quals tenen un índex de refracció semblant al del cristal·lí, ha constituït un important avenç en aquest camp de la medicina. Quan se substitueix el cristal·lí per una lent intraocular, el terme que s'utilitza per expressar la situació d'aquest ull és pseudofàquic.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]