Agència de Salut Pública de Barcelona

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióAgència de Salut Pública de Barcelona
Logotip Agència de Salut Pública de Barcelona.jpg
Dades
Tipus organització
Forma jurídica
Creació 2003
Organització i govern
Seu 

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

L'Agència de Salut Pública de Barcelona és un organisme autònom previst per la Llei de la Carta Municipal de Barcelona de 1998 per gestionar els serveis de salut pública i medi ambient a la ciutat, concentrant en un únic organisme de caràcter consorcial[1] les responsabilitats i recursos de l'Ajuntament de Barcelona i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya d'aquest àmbit. Va ser creada l'any 2002,[2] i va començar el seu funcionament l'1 de gener de 2003.[3]

Antecedents[modifica]

Els antecedents de l'Agència es troben els les dues institucions sanitàries de què es va dotar l'Ajuntament de Barcelona a finals del segle XIX per millorar la salut pública de la ciutat, el Laboratori Microbiològic Municipal creat el 1886 i l'Institut Municipal d'Higiene creat el 1891. Després de la recuperació de la democràcia el 1979, aquestes estructures i altres formaven part de l'Àrea de Salut Pública de l'Ajuntament, que el 1996 es va constituir com a organisme autònom municipal, l'Institut Municipal de Salut Pública. Posteriorment es va integrar amb el Laboratori territorial de Barcelona del Departament de Salut, creant-se l'Agència formalment el 2002.

Govern[modifica]

L'Agència és governada per una Junta de govern composta per vuit persones, de les que la Presidència i tres més són designades per l'Alcaldia i la Vice-presidència i dues més són designades per la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya; una persona és designada pels treballadors de l'Agència. Compta amb una Gerència, i una Secretaria.

Funcions i serveis[modifica]

Les funcions de l'Agència es troben especificades en els seus estatuts, i la seva Junta de govern aprova el seu catàleg de serveis, que s'actualitza periòdicament. Aquests es concentren a la ciutat i inclouen l'elaboració d'informació sanitària, la vigilància i control sanitaris (epidemiològica, alimentària, ambiental i de plagues urbanes), la gestió de diversos programes i serveis de prevenció i promoció de la salut, i de diversos serveis d'atenció a les drogodependències, així com el Laboratori de salut pública. L'Agència exerceix l'autoritat sanitària a la ciutat. Pot prestar aquells serveis externs que li siguin encomanats per altres sempre que siguin congruents amb les seves funcions, cobrant-los d'acord amb uns preus públics. Ha mantingut activitat de recerca aplicada a la pràctica de salut pública, i contribueix a la docència en aquest camp.

L'Ajuntament va concentrar en l'Agència els seus serveis i responsabilitats de salut pública, i la Llei 18/2009 de salut pública i diversos textos legals previs han atribuït a l'Agència la responsabilitat dels serveis de salut pública que a la resta de Catalunya exerceixen els serveis autonòmics. Per tot això, l'Agència es configura com a finestreta única de la salut pública a la ciutat, resolent així la duplicitat de funcions i la concurrència competencial que solia produir-se prèviament. [4]

Referències[modifica]

  1. Departament de Presidència «Llei 22/1998, de 30 de desembre, de la Carta municipal de Barcelona» (en català). Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya [Consulta: 14 abril 2014].
  2. Consorci Sanitari de Barcelona «Anunci sobre aprovació d'uns estatuts». Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya [Consulta: 14 abril 2014].
  3. J.R. Villalbí, J. Guix, A. Plasència, J.M. Armengou, X. Llebaría, L. Torralba «La cartera de servicios en una organización de salud pública» (en castellà). Gaceta Sanitaria, 17, 3, maig/juny 2003. ISSN: 0213-9111 [Consulta: 6 desembre 2013].
  4. Departament de Presidència «Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut pública» (en català). Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya [Consulta: 23 maig 2014].

Enllaços externs[modifica]