Agència de Salut Pública de Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAgència de Salut Pública de Barcelona
Dades
Nom curtASPB Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització
empresa cotitzada
organisme autònom Modifica el valor a Wikidata
IndústriaSanitat Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballsalut pública Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1r gener 2003
FundadorConsorci Sanitari de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaGemma Tarafa Orpinell Modifica el valor a Wikidata
Empleats305 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Entitat matriuConsorci Sanitari de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Pressupost10.790.141 € (2018) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+34-932-38-45-45 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webaspb.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: salutpublicabcn Twitter (X): salutpublicabcn LinkedIn: agència-de-salut-pública-de-barcelona---aspb Youtube: UC1qJ5wfnP7fcT9pXkoe9opA Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Agència de Salut Pública de Barcelona és un organisme autònom previst per la Llei de la Carta Municipal de Barcelona de 1998 per gestionar els serveis de salut pública i medi ambient a la ciutat, concentrant en un únic organisme de caràcter consorciat[1] les responsabilitats i recursos de l'Ajuntament de Barcelona i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya d'aquest àmbit. Va ser creada l'any 2002,[2] i va començar el seu funcionament l'1 de gener de 2003.[3]

Antecedents[modifica]

Els antecedents de l'Agència es troben els les dues institucions sanitàries de què es va dotar l'Ajuntament de Barcelona a finals del segle xix per millorar la salut pública de la ciutat, el Laboratori Microbiològic Municipal creat el 1886 sota direcció de Jaume Ferran i Clua[4] i l'Institut Municipal d'Higiene creat el 1891 amb direcció de Lluís Comenge i Ferrer.[5] Després de la recuperació de la democràcia el 1979, aquestes estructures i altres formaven part de l'Àrea de Salut Pública de l'Ajuntament, que el 1996 es va constituir com a organisme autònom municipal, l'Institut Municipal de Salut Pública. Posteriorment es va integrar amb el Laboratori territorial de Barcelona del Departament de Salut, creant-se l'Agència formalment el 2002.

Govern[modifica]

L'Agència és governada per una Junta de govern composta per vuit persones, de les que la Presidència i tres més són designades per l'Alcaldia i la Vice-presidència i dues més són designades per la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya; una persona és designada pels treballadors de l'Agència. Compta amb una Gerència, i una Secretaria.

Funcions i serveis[modifica]

Les funcions de l'Agència es troben especificades en els seus estatuts, i la seva Junta de govern aprova el seu catàleg de serveis, que s'actualitza periòdicament. Aquests es concentren a la ciutat i inclouen l'elaboració d'informació sanitària, la vigilància i control sanitaris (epidemiològica, alimentària, ambiental i de plagues urbanes), la gestió de diversos programes i serveis de prevenció i promoció de la salut, i de diversos serveis d'atenció a les drogodependències, així com el Laboratori de salut pública. L'Agència exerceix l'autoritat sanitària a la ciutat. Pot prestar aquells serveis externs que li siguin encomanats per altres sempre que siguin congruents amb les seves funcions, cobrant-los d'acord amb uns preus públics. Ha mantingut activitat de recerca aplicada a la pràctica de salut pública, i contribueix a la docència en aquest camp.

L'Ajuntament va concentrar en l'Agència els seus serveis i responsabilitats de salut pública, i la Llei 18/2009 de salut pública i diversos textos legals previs han atribuït a l'Agència la responsabilitat dels serveis de salut pública que a la resta de Catalunya exerceixen els serveis autonòmics. Per tot això, l'Agència es configura com a finestreta única de la salut pública a la ciutat, resolent així la duplicitat de funcions i la concurrència competencial que solia produir-se prèviament. [6]

Referències[modifica]

  1. Departament de Presidència «Llei 22/1998, de 30 de desembre, de la Carta municipal de Barcelona». Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya [Consulta: 14 abril 2014].
  2. Consorci Sanitari de Barcelona «Anunci sobre aprovació d'uns estatuts». Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya [Consulta: 14 abril 2014].
  3. J.R. Villalbí, J. Guix, A. Plasència, J.M. Armengou, X. Llebaría, L. Torralba «La cartera de servicios en una organización de salud pública» (en castellà). Gaceta Sanitaria, 17, 3, maig/juny 2003. ISSN: 0213-9111 [Consulta: 6 desembre 2013].
  4. Casas Durán, Francesc. Historia del Laboratori Municipal de Barcelona: introducció a un centenari (1887-1987). Els Llibres de la Frontera, 1988, p. 24-26. ISBN 978-84-85709-74-8. 
  5. Casas Durán, Francesc. Historia del Laboratori Municipal de Barcelona: introducció a un centenari (1887-1987). Els Llibres de la Frontera, 1988, p. 40-41. ISBN 978-84-85709-74-8. 
  6. Departament de Presidència «Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut pública». Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya [Consulta: 23 maig 2014].

Enllaços externs[modifica]