Aguilares

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaAguilares
Imatge

Localització
Map
 27° 26′ S, 65° 37′ O / 27.43°S,65.62°O / -27.43; -65.62
EstatArgentina
ProvínciaTucumán
DepartamentRío Chico Department, Tucumán (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Geografia
Altitud333 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1888 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postalT4152 Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic03865 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webciudaddeaguilares.com.ar Modifica el valor a Wikidata

Aguilares és una ciutat al sud de la província de Tucumán, Argentina. És a 372 msnm en el departament de Rio Chico, del qual és la seva capital, i a 85 km al sud de la capital de la província, amb la qual es comunica a través de la ruta nacional 38. El seu nom deriva d'una família propietària de grans extensions de terra de la zona encapçalada per Pedro d'Aguilar.[1]

Els límits municipals els marquen el riu Medinas (al nord), la comuna rural de Los Agudos (a l'est), el riu Chico (al sud) i la comuna de Los Sarmiento (a l'oest). És coneguda com la "ciutat de les avingudes" a causa dels seus amplis bulevards i per les seves rues (carnestoltes). A més compta amb dues fàbriques productores de sucre i una fàbrica tèxtil d'àmplia envergadura productora de calçat esportiu

Història[modifica]

Estàtua a Aguilares.

Va començar com un petit llogaret a la fi del segle xvi. Amb el temps la seva població va ser creixent fins que en 1888 per decret del llavors governador Lídoro Quinteros s'ordena l'amollonament i delineació dels carrers de la incipient “Villa de Aguilares”. La posterior arribada del la línia ferroviària “El Provincial” des de la capital, la instal·lació de dos enginys sucrers i una planta de producció d'oli, al costat del creixent cultiu de canya de sucre i oleaginoses en els seus voltants li van donar un impuls significatiu a la vila que va passar a obtenir el rang de “ciutat” el 23 de desembre de 1915. El seu primer intendent fou Ramón Simón.

Població[modifica]

Té 32.908 habitants (INDEC, 2010), la qual cosa representa un increment del 5,4% enfront dels 31.201 habitants (INDEC, 2001) del cens anterior. Aquestes xifres inclouen a l'Enginy Santa Bárbara. És la 4a aglomeració més gran de la província.

Referències[modifica]

  1. Elena del Valle Perilli de Colombres Garmendia, en su artículo titulado "DE UNA VASIJA DE BARRO A LA HISTORIA DE NASCHI" (La Gaceta 15/03/1998 entre otros escribe:”en la finca del Dr. Jorge Octavio Cáceres Gordillo en Santa Rosa- (distante 6 km de Aguilares) cavando, encontraron una urna funeraria que luego de ser estudiada por profesionales minuciosamente, expuse parte de un trabajo más extenso”.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aguilares