Aires de Muntanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAires de Muntanya
Dades
Tipusassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1930
Altres
Premis

Aires de Muntanya és una agrupació folklòrica mallorquina fundada a l'inici de la dècada de 1930 amb motiu de la canonització de la beateta Sor Catalina Thomàs. Segons conten les cròniques de l'època, les conegudes senyores o germanes Sastre Font crearen un grup de balladors de les danses populars mallorquines que va actuar amb molt d'èxit en els diversos actes organitzats a Selva i a Palma per celebrar l'esmentada canonització.[1]

De llavors ençà, s'Agrupació ha ofert de manera ininterrompuda un extens programa de balls populars mallorquins. Danses com es copeo, sa jota des figueral, es bolero de s'Hort d'en Boira o és ball de ses Xapetes, entre altres, han format part de les actuacions folklòriques que han tengut lloc tant al Casal Museu de Can Servera de Selva com a diversos indrets de Mallorca i que han permès recuperar i donar a conèixer les cançons i els balls tradicionals.

És sense cap dubte una de les millors agrupacions que existeix actualment.[2] Una tasca de promoció de la cultura mallorquina que ha estat reconeguda en innumerables ocasions als diferents festivals, de projecció nacional i internacional, en què l'Agrupació Folklòrica de Muntanya ha concorregut. El 2005 va rebre el Premi Ramon Llull.

Referències[modifica]

  1. Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum. Palma: Promomallorca, p.. ISBN 84-8661702-2. 
  2. Domènech Ferrer, Francesc Xavier. Història i manual per aprendre els balls mallorquins.