Akialoa de Hawaii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAkialoa de Hawaii
Akialoa obscura Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Extint
UICN22728910 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaFringillidae
GènereAkialoa
EspècieAkialoa obscura Modifica el valor a Wikidata
JF Gmelin, 1788
Nomenclatura
Sinònims
Hemignathus obscurus

L'akialoa de Hawaii[1] (Akialoa obscura) és un ocell extint de la família dels fringíl·lids Fringillidae, endèmic de Hawaii. Modernament el Congrés Ornitològic Internacional l'ha inclòs temptativament al gènere Akialoa arran el treball de Pratt 2005.[2] però ha estat normalment ubicat al gènere Hemignathus.

Descripció[modifica]

Era un ocell que feia 16 - 19 cm de llargària, amb plomatge verd oliva per sobre i ventre groguenc. Bec llarg i corbat cap a baix de color gris.

Alimentació[modifica]

Es considera que espigolaven els arbres a la recerca d'insectes amb un bec dissenyat per aquesta funció. També s'alimentava del nèctar d'algunes flors.

Hàbitat i distribució[modifica]

Habitava el bosc humit de l'illa de Hawaii. Degut a la pèrdua d'hàbitat les poblacions d'aquest ocell van minvar ràpidament des de principis del segle xx, amb una última cita, i poc consistent, en 1940.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Akialoa de Hawaii
  1. «Akialoa de Hawaii». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 10/04/2022(català)
  2. H. Douglas Pratt 2005. The Hawaiian Honeycreepers. Bird Families of the World Series. Oxford University Press, Oxford, UK, ISBN 0-19-854653-X
  3. PDF R.L. Pyle i P. Pyle. 2009. The Birds of the Hawaiian Islands: Occurrence, History, Distribution, and Status. B.P. Bishop Museum, Honolulu, HI, U.S.A. Version 1 (31 December 2009) Rev. 15/10/2013 (anglès)