Al-Kateb contra Godwin

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Plantilla:Infotaula esdevenimentAl-Kateb contra Godwin
Tipuscas legal Modifica el valor a Wikidata
EstatAustràlia Modifica el valor a Wikidata
TribunalTribunal Suprem d'Austràlia Modifica el valor a Wikidata

Al-Kateb contra Godwin va ser una decisió de la Cort Suprema d'Austràlia, que va fallar el 6 d'agost de 2004 que la detenció indefinida d'una apàtrida fou ajustada al dret. El cas va concernir Ahmed Al-Kateb, un home palestí qui va néixer a Kuwait i qui es va traslladar a Austràlia en 2000 i va aplicar per a un visat de protecció temporal. La decisió del Ministre d'Immigració rebutjant la seva aplicació va ser mantinguda pel Tribunal de Revisió de Refugiats i el Tribunal Federal. En 2002 Al-Kateb va declarar que va desitjar tornar a Kuwait o Gaza.[1] No obstant això, quan va ser descobert que cap país acceptaria Al-Kateb, deixant-li desplaçat, va ser detingut sota la política de detenció mandatària. Els dos problemes principals considerats pel Tall Suprema van ser sí o no la Llei de Migració de 1958 (la legislació que governa la immigració a Austràlia) va permetre la detenció indefinada d'algú en la situació d'Al-Kateb, i si això sí que va ser permès, si això va ser permissible sota la Constitució d'Austràlia. La major part del tribunal van decidir que la Llei sí que va permetre la definició indefinida, i que la Llei no va ser inconstitucional.

La controvèrsia sobre el resultat del cas va resultar en una revisió de les circumstàncies de vint-i-quatre apàtrides en la detenció d'immigració, nou d'aquests, incloent Al-Kateb, van ser concedits visats i van ser deixats a entrar la comunitat.

Història del cas[modifica]

Ahmed Al-Kateb (أحمد الكاتب) va néixer a Kuwait el 1975, el fill de pares palestins. Per causa del seu origen palestina, no va adquirir la ciutadania Kuwaití encara que va néixer al país, i llavors es va considerar com a apàtrida. El desembre de 2000, Al-Kateb, viatjant per vaixell, va arribar sense un visat o passaport a Austràlia, i va ser detingut per les autoritats australianes d'immigració sota les provisions de la Llei de Migració de 1958.[2]

El gener de 2001, Al-Kateb va aplicar per a un visat de protecció, amb el motiu que la Convenció Relativa a l'estatus d'Apàtrides de la Nacions Unides de 1954 obligués a Austràlia a protegir-li. La seva aplicació va ser rebutjada, una decisió mantinguda pel Tribunal de Revisió de Refugiats i el Tribunal Federal d'Austràlia. Al juny de 2002, Al-Kateb va dir que va desitjar sortir d'Austràlia voluntàriament i ser manat a Kuwait o Gaza. No obstant això, intents pel Govern d'Austràlia a remoure Al-Kateb a Egipte, Jordània, Kuwait, Síria i els territoris palestins (que hauria necessitat l'aprovació d'Israel) van fracassar perquè cap país admetria Al-Kateb a causa del seu origen palestina.

Després, Al-Kateb va aplicar al Tribunal Federal per a decrets judicials d'habeas corpus i mandamus, demandant que els oficials d'immigració complissin amb provisió 198 de la Llei de Migració, que va requerir que Al-Kateb, perquè la seva aplicació per a un visat havia estat rebutjat, es remogués del país tan primerenc que és pràctic raonable. No obstant això, aquestes aplicacions són desestimades. [2][cal citació] Llavors Al-Kateb va buscar decrets judicials d'habeas corpus i mandamus sobre la base que estava detingut il·lícitament, i encara que el jutge va dictaminar que l'extracció d'Austràlia no és raonablement pràctic en aquest moment perquè no hi ha una probabilitat real d'extracció en el futur immediat, [3][cal citació] la seva aplicació va ser rebutjada. No obstant això, un cas amb fets substancialment idèntics, decidit dotze dies després per una Cort Plena del Tribunal Federal, va resultar en l'alliberament d'un altre pres, Akram Al Masri. [4][cal citació]

Finalment, Al-Kateb va apel·lar la decisió contra si mateix a una Cort Plena del Tribunal Federal, esperant que el raonament aplicat en el cas Al Masri seria aplicat a ell. L'apel·lació va ser remogut al Tribunal Alt a la petició del llavors Fiscal General d'Austràlia Daryl Williams, sota provisions de la Llei Judicial de 1903. Pendent de l'apel·lació, Al-Kateb va ser alliberat a l'abril de 2003, pel consentiment de tots partits, en un ordre interlocutori pel Tribunal Federal. El cas va ser exposat al costat dels altres casos que també van implicar la detenció d'immigrants i les vistes van tenir lloc el 12 i el 13 de novembre de 2003.

Tots els demandats en el cas van ser membres del Govern d'Austràlia, incloent dos oficials en el Departament d'Assumptes Multiculturals, Indígenes i d'Immigració, i el llavors Ministre d'Immigració, Phillip Ruddock, i van ser representats pel Subfiscal de la Corona, David Bennett. El demandat primer nomenat, Philoppa Godwin, va ser Diputat Secretari del DAMII. Al-Kateb va ser representat per Claire O’Connor, de la Comissió de Serveis Legals del Sud d'Austràlia.

Arguments[modifica]

La qüestió en el cas va ser sí o no la detenció continuada d'Al-Kateb va ser licito. Aquesta qüestió va implicar diversos assumptes, a saber sí o no les provisions de la Llei de Migració permet que una persona sigui detingut encara que no tinguin possibilitat de ser remogut d'Austràlia, i si va ser permès, sí o no aquestes provisions van ser legals sota la Constitució d'Austràlia.

Referències[modifica]

  1. Boletín Legal de la Comisión para los Derechos Humanos y Oportunidades Iguales.
  2. [enllaç sense format] http://www.austlii.edu.au/au/legis/cth/consol_act/ma1958118