Al-Walid ibn Zaydan

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaAl-Walid ibn Zaydan
 Soldà del Marroc 

1631 - 1636
Abd-al-Màlik ibn Zaydan - Mahàmmad aix-Xaykh al-Àsghar
Dades biogràfiques
Mort 30 de gener de 1655
Activitat professional
Ocupació Polític i soldà
Dades familiars
Pare Zaydan Abu-l-Maali
Germans
Modifica dades a Wikidata

Al-Walid ibn Zaydan fou sultà sadita a Marràqueix del 1631 al 1636.

Era fill de Zaydan ibn Ahmad i quan aquest va morir el setembre del 1627, es va revoltar contra el successor, que era el fill gran Abd al-Malik ibn Zaydan; amb ell es va revoltar el seu germà petit Muhammed al-Shaykh al-Saghir, però els dos germans foren vençuts per Abd al-Malek i els seus béns confiscats.

L'afició a la beguda d'Abd al-Malek va facilitar els plans d'al-Walid que amb algunes complicitats a palau va aconseguir fer assassinar al seu germà i immediatament fou proclamat sultà (ja estava a palau esperant). A diferència del seu germà era un home religiós, generós i respectuós amb els notables, i va ser ben rebut per aquestos i per la població.

Els primer temps del seu regnat no obstant el va destinar a eliminar als seus rivals a la pròpia família. Fins i tot el seu germà petit Muhammed al-Shaykh al-Saghir fou empresonat per temor que es revoltés contra ell. Els seus cosins foren també tots tancats. Va protegir la cultura i era aficionat a la música, però com altres membres de la família tenia debilitat per la beguda.

Tenia problemes financers i no podia pagar als soldats. Els seus caps militars li reclamaven el sou i com que no els pagava li van reclamar menjar, i el sultà els va respondre d'una manera humiliant. Quatre militars enfurismats el van matar el 21 de febrer de 1636. Muhammed al-Shaykh al-Saghir fou tret de la presó i proclamat sultà.

Referències[modifica]

  • Muhammad al-Saghir ibn al-Hadjdj ibn Abd Allah al-Wafrani, Nozhet-el hādi bi akhbar moulouk el-Karn el-Hadi (Histoire de la dynastie saadienne au Maroc : 1511-1670), traduït i publicat per O. Houdas, Ernest Leroux, París, 1889. En línia a l'enllaç