Ala al-Din Husayn Xah

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAla al-Din Husayn Xah
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Mort1519 Modifica el valor a Wikidata
Sultà de Bengala
1494 – 1518
← Shamsuddin Muzaffar Shah (en) TradueixNasiruddin Nasrat Shah (en) Tradueix → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsNasiruddin Nasrat Shah (en) Tradueix, Ghiyasuddin Mahmud Shah (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Ala al-Din Husayn Xah, nom extens Sayyid al-Sadat Ala al-Din Abu l-Muzaffar Xah Husayn Sultan ibn al-Sayyid Àixraf al-Husayni al-Makki, (s. XV - XVI) fou el fundador de la dinastia husseinita de Bengala. S'autoproclamava descendent del xerifs de la Meca. Va ser un sobirà liberal i va tractar amb respecte als seus súbdits hindús, molts dels quals van arribar a alts càrrecs de l'estat sota el seu govern.

El seu pare vivia a Tirmidh al Gran Khorasan i va emigrar a Bengala establint-se a Radh al districte de Chandpur a Bengala;[1] Husayn va rebre instrucció del cadi local i es va casar amb la seva filla. Va entrar al servei del sultà habshi Shams al-Din Muzaffar Shah (vers 1490-1494) i per la seva habilitat personal va arribar a ministre.

Llavors va agafar la direcció d'una revolta contra Muzaffar que era un tirà, el va derrotar i el va assetjar a la ciutadella de Gaur; Muzaffar es va rendir al cap de quatre mesos i Husayn el va fer matar (Ferishta diu que va morir en una sortida però cap altra font ho assenyala). Husayn es va proclamar sultà i va traslladar la capital de Gaur a Ikdala. Va castigar els soldats desobedients i en va matar dotze mil i va llicenciar als payks o guàrdies de palau hindús sospitosos de simpaties per la dinastia Ganesh (derrocada no obstant uns seixanta anys abans); també foren expulsats del regne els habshis molts del qual van anar al Dècan.

El 1495 Husayn Shah Sharki, sultà de Jaunpur, derrotat definitivament per Sikandar Lodi de Delhi (1489-1517) va fugir dels seus dominis a Bihar cap al regne de Gaur a Bengala,[2] ja que era parent d'Husayn, on fou ben rebut i se li va donar residència a Kahlgaon on va romandre fins a la seva mort el 1500. Husayn no obstant va signar un pacte de no agresssió amb Sikandar Lodi.

El 1498 va iniciar una campanya de conquesta cap a Kamrup i altres regnes d'Assam que foren dominats fàcilment, i va estendre tanmateix la seva sobirania fins a Orissa en una data incerta.

Va morir en una data que varia segons les fonts entre 1518 i 1520 i el va succeir el seu fill Nasir al-Din Nusrat Shah (1518/1520-1533).

Referències[modifica]

  1. Bazmee Ansari, A.S.. «Ḥusayn S̲h̲āh». A: Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel, W.P. Heinrichs. > Encyclopaedia of Islam. segona edició. Brill, 2016. [Enllaç no actiu]
  2. Majumdar, R.C.. The Delhi Sultanate (en anglès). Mumbai: Bharatiya Vidya Bhavan, 2006, p. 143, 192.