Aladí (catàleg)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióAladí
Dades
Tipuscatàleg col·lectiu Modifica el valor a Wikidata

L'Aladí és el catàleg col·lectiu de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona. Aplega i permet identificar tota la informació documental que es troba a les 224 biblioteques i 10 bibliobusos de la Xarxa (dades a 31 de desembre del 2016).

El fons de les biblioteques, amb més de 770.725 títols i 10.810.625 volums, és mutidisciplinar i inclou llibres, CD, DVD, revistes, recursos electrònics, registres de bases de dades electrònics, registres de bases de dades electròniques i buidats de revistes i publicacions periòdiques (dades a 31 de desembre de 2016). L'actualització és constant i reflecteix les noves incorporacions de documents a les biblioteques.

Història[modifica]

La Diputació de Barcelona va emprendre l'any 1986 una nova etapa pel que fa a la creació i al manteniment de la Xarxa de Biblioteques Populars. S'havien d'establir les bases que permetrien la transformació i modernització de les biblioteques populars. Així doncs, l'automatització dels diferents processos de treball esdevindria un tema clau.

Hi va haver tres motius principals que varen influir en la iniciació d'un procés d'informatització:

  • En primer lloc, el plantejament que les biblioteques han d'aconseguir donar més serveis i augmentar el nombre d'usuaris de forma considerable, pel que fa al préstec domiciliari, que és el veritable termòmetre de la lectura pública d'un país.
  • En segon lloc, la constatació que les biblioteques velles i massa petites no poden fer aquesta oferta. Doncs amb aquesta idea s'inicia un procés de creació de nous locals, grans i amb els serveis diferenciats (de vegades en diferents plantes) a fi de posar a disposició dels usuaris unes biblioteques d'acord amb les seves necessitats del moment.
  • En tercer lloc, el fet que les biblioteques estan organitzades en xarxa i tenen una central tècnica de procés (tenint en compte que històricament s'havia elaborat un catàleg col·lectiu dels fons existents a les biblioteques).

Tots tres motius obligaven a cercar solucions automatitzades que permetessin desenvolupar i assolir els nous objectius.

Després d'analitzar la situació i la magnitud del tema conjuntament per la xarxa de Biblioteques i el Servei d'Informàtica de la Diputació, es va considerar oportú, a la primavera de l'any 1988, crear una comissió mixta de bibliotecaris i informàtics per desenvolupar un projecte d'informatització de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona.

S'hi van assignar trenta milions de pessetes, però posteriorment, i vista la dimensió del projecte, es va creure convenient acumular aquests diners amb els del pressupost de l'any 1989 i així fer la valoració de la primera fase en vuitanta milions de pessetes, més deu milions destinats a la instal·lació.[1]

Serveis[modifica]

La consulta es pot fer sobre tot el conjunt del catàleg col·lectiu, o a les biblioteques d'una comarca, d'un municipi o d'un bibliobús, o bé limitar-la per tipus de document (música, pel·lícules, còmics, audiollibres, lletra gran i braille).

La interfície del catàleg també facilita serveis en línia, com ara: sol·licitud del carnet de la biblioteca, consulta de les dades de l'usuari, renovacions de documents en préstec, reserva de documents que estan prestats i reserva d'ordinadors de la biblioteca, així com de documents en préstec, reserva de documents que estan prestats i reserva d'ordinadors de la biblioteca, així com guardar resultats de cerca i fer valoracions dels documents de catàleg.

Des de la interfície del catàleg col·lectiu es pot accedir també a:

La pretensió d'Aladí és:

  1. Facilitar a tots els ciutadans i les ciutadanes l'accés a la informació de les biblioteques
  2. Acostar més les biblioteques als ciutadans oferint serveis en línia que facilitin els tràmits més habituals amb les biblioteques
  3. Compartir opinions i coneixements amb els usuaris fomentant la seva participació (opinar sobre els documents que consulteu, proposar la compra de nous materials, etc.)[2]

Referències[modifica]

  1. Agramunt, Pepa; Bastardas, Jordi Permanyer i; Vendrell, Núria Pi i; Cortés, Antoni «Aladi o la informatització d'una xarxa de biblioteques: descripció i pautes per a la selecció d'un sistema informàtic». Item: revista de biblioteconomia i documentació, 6, 01-01-1990, pàg. 9–36. ISSN: 1699-521X.
  2. «Aladí. Catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals». [Consulta: 26 abril 2017].