Albert III de Prato

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlbert III de Prato
Biografia
MortAbans de 1210 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Família
PareAlberto II de Prato Modifica el valor a Wikidata
GermansBerardo Tancredi Alberti, Malabranca Alberti i Goffredo Alberti Modifica el valor a Wikidata

Albert III Alberti (Toscana, m. 1210) va ser un comte italià, fill d'Alberto II de Prato.

Va ser fill del comte Alberto II i de la seva esposa, Sofia. El 10 d'agost de 1164, a Pavia, va rebre un important privilegi de l'emperador Frederic I, on es restitueixen la fidelitat i l'economia de la família Alberti. En opinió de Repetti, també confirma les alienacions realitzades pels seus avantpassats el 1098 i 1113 a l'abat del monestir de Passignano.[1] A més, segons Angius, va obtenir la consideració de príncep de l'imperi i va quedar exempt de càrregues i de ser obligat a retre homenatge a cap altre senyor, alhora que va rebre en feus Vernio, Mangona i altres castells.[2]

Va casar-se amb Aldigarda, una filla d'Arduino de Palù, vassall de Matilde de Canossa.[3] Es casà en segones noces amb Tabernaria,[4] amb qui va tenir diversos fills: Alberto, Ugolino, Rinaldo, Rugieri, Guido, Mainardo, Inghiramo i Beatrice.[2] Va dictar testament abans de 1210.[4]

Referències[modifica]

  1. Repetti, Emanuele. Supplemento al Dizionario geografico, fisico, storico della Toscana (en italià). Florència: Giovanni Mazzoni, 1845, p. 28. 
  2. 2,0 2,1 Angius, Vittorio. Sulle famiglie nobili della monarchia di Savoia (en italià). vol. 4. G. Cassone, 1857, p. 1042-1044. 
  3. Abatantuono, Michelangelo; Righetti, Luciano. I conti Alberti (secoli XI-XIV). Gruppo di studi Savena Setta Sambro, 2000, p. 220. 
  4. 4,0 4,1 «Alberti, Alberto dei conti di Vernio e di Mangona» (en italià). Enciclopedia Dantesca. Treccani. [Consulta: 27 desembre 2023].