Aleida Calleja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAleida Calleja

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement30 juliol 1968 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Puebla de Zaragoza (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Head of Instituto Mexicano de la Radio (en) Tradueix
1r desembre 2018 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Iberoamericana Ciutat de Mèxic
Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, funcionària, investigadora Modifica el valor a Wikidata

Aleida Calleja Gutiérrez (Puebla de Zaragoza, Estat de Puebla, Mèxic, 30 de juliol de 1968) és una periodista, investigadora i funcionària pública mexicana.[1] Des de 2019 és directora de l'Institut Mexicà de la Ràdio (IMER).[2][3][4] La seva trajectòria professional s'ha enfocat en la radiodifusió pública, les ràdios comunitàries i els drets humans.

Trajectòria[modifica]

Calleja és llicenciada en comunicació per la Universitat Iberoamericana i mestra en Democràcia i Drets Humans per la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials (FLACSO Mèxic). El 1992 va iniciar la recerca per a la fundació d'una ràdio indigenista de Pobla, en la qual va coordinar el projecte el 1993 i va esdevenir directora a partir del 1994 de La veu de la serra nord de Pobla, radiodifusora comunitària basada a Cuetzalan i en la qual es va dedicar a promoure la difusió de grups artístics i a enregistrar música ritual i tradicional dels pobles indígenes de la zona.[cal citació]

El 2007 va ser nomenada vicepresidenta internacional de l'Associació Mundial de Ràdios Comunitàries.

El 2010 va ser elegida directora del Programa de Legislacions i Dret a la Comunicació de l'Associació Mundial de Ràdios Comunitàries a Amèrica Llatina i al Carib (AMARC-ALC).[5] Va ser presidenta de l'Associació Mexicana del Dret a la Informació (AMEDI) i coordinadora d'advocació de l'Observatori Llatinoamericà de Regulació Mitjans i Convergència.[2] Va ser integrant dels consells consultius d'Oxfam Mèxic i del comitè ciutadà de l'IMER.[1]

Ha col·laborat en mitjans comunicatius com la Revista Mexicana de Comunicació, l'Etcètera, la Sòcol i el mitjà digital La Silla Rota.

Obra[modifica]

  • No más medios a medias. Participación ciudadana en la revisión integral de legislación en medios electrónicos ("Prou de mitjans a mitges. Participació ciutadana a la revisió integral de legislació en els mitjans electrònics") (2001), amb Beatriz Solís i Irma Ávila
  • Com permiso. La rádio comunitária a Mexico ("Amb permís. La ràdio comunitària a Mèxic") (2005) amb Beatriz Solís.[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 SCJN. «Aleida Calleja - Seminario Derechos de las Audiencias» (en castellà). Sitio de la Suprema Corte de Justicia de la Nación. Arxivat de l'original el 8 de marzo de 2019. [Consulta: 7 març 2019].
  2. 2,0 2,1 «Aleida Calleja toma protesta como nueva directora del IMER» (en castellà). El Universal, 21-02-2019. [Consulta: 7 març 2019].
  3. Notimex. «Aleida Calleja toma posesión como directora del IMER» (en castellà). El Economista. [Consulta: 7 març 2019].
  4. Redacción, la. «Aleyda Calleja rinde protesta como directora del IMER - La Jornada» (en castellà). www.jornada.com.mx, 21-02-2019. Arxivat de l'original el 8 de marzo de 2019. [Consulta: 7 març 2019].
  5. «Dirige Aleida Calleja, asociación de radios comunitarias | Cimac Noticias» (en castellà). www.cimacnoticias.com.mx. [Consulta: 7 març 2019].
  6. «Con permiso. La radio comunitaria en México» (en castellà). ResearchGate. [Consulta: 7 març 2019].