Almanac de les Lletres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesAlmanac de les Lletres

Almanac de les Lletres. Publicació anual, editada per l'Associació per la Cultura de Mallorca i impresa a Sóller, des del 1921 al 1936.

Va aparèixer el 1921 a iniciativa de Joan Pons Marquès. En va ser cofundador el poeta solleric Guillem Colom Ferrà. Cada número contenia un calendari, una miscel·lània literària i informació cultural de caràcter general. Entre els col·laboradors habituals més destacats hi havia Joan Alcover, Miquel Ferrà, Joan Rosselló de Son Fortesa, Salvador Galmés, Josep Carner, Carles Riba, Joaquim Ruira i altres. Era una publicació íntegrament redactada en català. Tot i continuar-se editant durant la Dictadura del general Primo de Rivera, va deixar-se d'editar a conseqüència de la revolta franquista contra la Segona República.[1]

En Paraules de Guillem Colom:

« Ben rebut dels escriptors i del poble, l'Almanac de les Lletres es guanyà aviat el favor del públic. L'edició dels cinc primers volums se sostingué solament amb la bona voluntat dels amics i els subscriptors i, a partir del volum sisè, amb l'ajut generós de l'Associació per la Cultura de Mallorca.[2] »

La intenció dels editors era donar continuïtat a la tasca que almanacs anteriors, com "Almanaque Balear" o "El Áncora", havien iniciat amb la finalitat de lligar la poesia amb el poble i fer complir a la literatura una funció social activa. Cada volum contenia abundoses col·laboracions literàries, en vers i en prosa, així com un "judici de l'any" en vers, una crònica i una relació dels llibres mallorquins apareguts durant l'any, redactada pel mateix Joan Pons.[3]

Referències[modifica]

  1. «Almanac de les Lletres». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 1. Palma: Promomallorca, p. 123. ISBN 84-8661702-2. 
  2. COLOM FERRÀ, Guillem. Entre el caliu i la cendra, p. 281
  3. MASSOT I MUNTANER, Josep. Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra, 1930-1950. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1978, p. 60-61.