Vés al contingut

Altímetre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Altímetre d'avió

Un altímetre és un instrument de mesura que indica la diferència d'altitud entre el punt on es troba localitzat i un punt de referència; habitualment s'utilitza per conèixer l'altitud sobre el nivell del mar d'un punt.[1]

En esports o activitats en què es pateixen grans desnivells, com el muntanyisme, trekking, ciclisme, esquí, escalada, paracaigudisme, etc., S'utilitza per conèixer els desnivells que s'estan superant. Com a curiositat, alguns dels més moderns velocímetres per a bicicleta integren un altímetre podent generar perfils de la jornada amb ajuda d'un ordinador.

Altímetre baromètric[modifica]

L'Altímetre baromètric és l'aparell més comú de tots, el seu funcionament està basat en la relació entre pressió i altitud, car la pressió atmosfèrica baixa amb l'altitud, aproximadament, 1 hPa per cada 27 peus (8,2 metres) d'altitud. Prenent com a base de referència el nivell del mar, però el seu funcionament està condicionat als canvis meteorològics, de manera que un altímetre de certa qualitat ha de permetre compensar les variacions de pressió provocades pel clima.

Aquests altímetres tenen un funcionament irregular si el canvi d'altitud és molt brusc, ja que triguen a respondre i captar la pressió atmosfèrica; tampoc funcionen bé si, per exemple, es realitza l'ascensió en un cotxe amb les finestres tancades, ja que en l'interior del cotxe amb les finestres tancades la pressió serà molt diferent de la de l'exterior.

El funcionament de l'altímetre està basat en els canvis de volum que experimenta una càpsula tancada, contenint gas a certa pressió, que són mesurats mitjançant un mecanisme que tradueix aquests canvis en mesures d'altitud, pel que fa a una pressió que s'ha reglat mitjançant el sistema de reglatge que s'usa per corregir la mesura d'altitud pels canvis de pressió atmosfèrica (pressió de referència), aquesta dada de reglatge s'obté d'un baròmetre instal·lat al punt respecte del qual es vol fer el mesurament

Altímetre radioelèctric[modifica]

L'Altímetre radioelèctric és un petit radar que mesura la distància entre dos vehicles aeris i pel que fa al sòl, i es fa servir sobretot en bombes i míssils. Altímetres d'impulsos o de freqüència són similars a aquest però funcionen emetent un altre tipus de senyals. Alguns d'ells s'estan muntant en satèl·lits amb fins científics per l'estudi del geoide, de la dinàmica marina, de les variacions del nivell del mar, i per a l'anàlisi de la topografia de les masses continentals. Entre altres satèl·lits altimètrics hi ha el SeaSat, el TOPEX / Poseidon i el Jason-1, de la col·laboració CNES / NASA, i l'ERS-1, l'ERS-2 i el ENVISAT, de l'European Spatial Agency (ESA).

El funcionament de l'altímetre radioelèctric és diferent al de l'altímetre baromètric. Mesuren la distància mitjançant l'emissió de polsos electromagnètics i el registre del temps transcorregut des de l'emissió del pols, i la recepció de l'eco de retorn del senyal. Com les ones electromagnètiques viatgen a la velocitat de la llum, el càlcul de la distància és immediat, tenint en compte que el temps mesurat és doble i per tant ha de dividir entre 2.

  1. A Dictionary of Aviation, David W. Wragg. ISBN 0850451639 / ISBN 9780850451634, 1st Edition Published by Osprey, 1973 / Published by Frederick Fell, Inc., NY, 1974 (1st American Edition.)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Altímetre