Andalusia Oriental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Alta Andalucía)
Delimitació d'Andalusia Oriental dins Andalusia.

L'Andalusia Oriental, Alta Andalusia o Regió de Granada[1] és una regió geogràfica, històrica i cultural, situada a l'est d'Andalusia, formada pels territoris històrics del Regne de Granada i del Regne de Jaén, aquest últim pertanyent a la Corona de Castella amb anterioritat a la incorporació del Regne de Granada a Castella de banda dels Reis Catòlics.

Generalment s'admet que Andalusia Oriental està composta per les províncies d'Almeria, Jaén, Granada, Màlaga, i d'altres vegades s'inclou a l'Andalusia Occidental. Igualment, alguns col·legis professionals i d'altres organismes de dret públic hi inclouen, a efectes pràctics, la ciutat autònoma de Melilla.

Àmbit territorial[modifica]

L'àmbit territorial d'Andalusia Oriental correspon al de les províncies de Almería, Granada, Jaén i Màlaga, és a dir, s'identifica grosso modo amb el qual, fins a la divisió en províncies, de 1833, corresponia als regnes de Granada i de Jaén. A partir de la nova provincialització, aquest àmbit territorial comença a arreplegar-se en textos i en diferents propostes d'organització territorial,[1] com una única subregió,[2] bé denominada simplement com "Granada",[3] bé amb altres denominacions, com Alta Andalusia encara que, segons autors com Marvau o Jean Sermet,[4] sempre amb el mateix àmbit geogràfic.[5] L'actual denominació, comença a utilitzar-se ja entrat el segle xx, especialment en l'àmbit administratiu, fins que la doctrina la consagra, "en el context del subdesenvolupament andalús".[6] En el últim terç del segle, autors com José Cazorla o Huetz de Lemps,[7] confirmen la dicotomia subregional d'Andalusia. No obstant això, després del desenvolupament de l'autonomia andalusa, i els canvis socioeconòmics operats en les diferents províncies, bona part dels geògrafs i sociòlegs del segle xxi entenen que la divisió en dues Andalusies ha d'entendre's obsoleta.[5] A partir dels anys dos mil, des de determinats àmbits s'ha desvinculat a la Província de Màlaga d'Andalusia Oriental.[8]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Lacomba Abellán, Juan Antonio. "Regionalismo, regeneracionismo y organización regional del estado: los planteamientos de J. Sánchez de Toca". Revista de Estudios Regionales. ISSN 0213-7585. Nº 51. 1998. Págs. 229-254.
  2. "El fet bàsic és que, fins a fa molt poc, i fins i tot avui, s'acostumava a dividir Andalusia en dos grans conjunts subregionals: Andalusia Occidental i Andalusia Oriental".López Ontiveros, Antonio. Geografía de Andalucía. Ariel. Barcelona, 2003, p. 819. ISBN 84-344-3476-8. 
  3. "Les quatre províncies d'Almeria, Jaén, Màlaga i Granada, sotmeses a la jurisdicció de l'audiència i a l'autoritat del capità general d'aquesta mateixa ciutat, poden designar-se amb el nom genèric de granadines".Lafuente Alcántara, Miguel. Historia de Granada comprendiendo la de sus cuatro provincias Almería, Jaén, Granada y Málaga, desde remotos tiempos hasta nuestros días. Granada: Imprenta y librería de Sanz, 1843 [Consulta: 23 febrer 2010]. 
  4. Sermet, Jean (1956): La España del Sur, Editorial Juventud S.A., Barcelona
  5. 5,0 5,1 ONTIVEROS (2003):819
  6. Cazorla Pérez, José. Factores de la estructura socio-económica de Andalucía Oriental. Publicaciones de la Caja de Ahorros "La General". Granada, 1965, p. 30-31. 
  7. Huetz de Lemps, A. (1976): L'Espagne. Edt. Masson. París. p.134
  8. López Ontiveros, Antonio (2003): Unidad y variedad de Andalucía, Capítol 21 de Geografía de Andalucía, Editorial Ariel, Barcelona, ISBN 84-344-3476-8, p.821