Alta tecnologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'Alta tecnologia o última tecnologia (en anglès High-technologyHigh-tech) és aquella tecnologia que es troba en el més avançat o nivell més alt de desenvolupament o, senzillament, la tecnologia més avançada disponible en el present.

Els productes considerats actualment d'alta tecnologia són sovint els que incorporen l'electrònica avançada d'informàtica, però també hi ha els biotecnològics o els de nous materials.

La tecnologia més avançada pot aportar molts avantatges, però també presenta riscos i desavantatges considerables, raó per la qual moltes vegades, en camps com l'exploració espacial o el militar, s'opta per la tecnologia certificada, més antiga però també més fiable, i a vegades molt més assequible i barata de mantenir.

En arquitectura també existeix un estil arquitectònic conegut com a High tech d'on prové el nom de l'avanç tecnològic.

Denominació genèrica[modifica]

No hi ha una classe de tècnica específica que s'anomeni Alta tecnologia, pel fet que el concepte canvia amb el pas del temps, per la qual cosa un producte fet publicitat com a "Alta tecnologia" en els anys 60, avui ben pogués ser considerat com a Baixa Tecnologia, és a dir seria considerat alguna cosa primitiva. La poca claredat que es té sobre la definició ha portat als departaments de màrqueting a descriure a tots els productes nous i més recents com a Alta tecnologia.[1]

El contrari de l'alta tecnologia és la baixa tecnologia, en referència a la tecnologia simple, sovint tradicional o mecànica; per exemple, un àbac és un dispositiu de càlcul de baixa tecnologia.

Camps on més s'utilitza el terme[modifica]

En principi, qualsevol camp on s'utilitzin tecnologies pot utilitzar el terme, però sol ser més habitual en disciplines com:

  • Domòtica: En arquitectura també hi ha un estil arquitectònic conegut com a High tech d'on prové el nom de l'avanç tecnològic.
  • Informàtica: tant en la branca de programació, amb nous algoritmes, com en equips amb la incorporació de nous components.
  • Telemàtica: amb l'ocupació de protocols més eficients o nous algoritmes de compressió.
  • Robòtica: amb la inclusió d'algoritmes d'aprenentatge més avançats entre altres.
  • Indústria aeroespacial: tot i que moltes vegades és més un tòpic que una realitat pels problemes que poden crear les noves innovaciones.

Economia[modifica]

L'alta tecnologia té un paper fonamental en l'economia, ja que per als processos productius, en algunes ocasions, es necessita comptar amb l'última tecnologia perquè així la frontera de possibilitats de producció sempre estigui al seu màxim possible. Cal destacar que dins de la frontera són els punts "possibles" de producció, just a la frontera són els punts "màxims" de producció i fora de la frontera són punts impossibles donada la tecnologia actual. Aquí entra en un punt important la tecnologia, ja que depèn d'ella la quantitat que es pot produir. Per donar un exemple clar, cada any la producció de cotxes pot augmentar pel gran augment de la tecnologia, de la mateixa manera que la producció d'ampolles. Un canvi en la tecnologia el que produeix és un moviment de la corba de producció, si és per a l'esquerra la producció disminueix i si és per la dreta la producció augmenta, de manera que si tenim sempre la tecnologia d'avantguarda s'optarà per la producció màxima possible.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Atomic Power for Europe", The New York Times, February 4, 1958, p. 17.