Amarant d'Albi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAmarant d'Albi
Biografia
NaixementAmaranthus
Plantilla:Segle III
Albi Modifica el valor a Wikidata
Mort260 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Albi Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral d'Albi 
PeríodeImperi Romà Modifica el valor a Wikidata
màrtir
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa
BeatificacióAntiga
Festivitat7 de novembre

Amarant d'Albi (Albi?, segle iii - Albi, ca. 260) va ser un predicador cristià, evangelitzador de l'Albigès. És venerat com a sant per l'Església catòlica i l'ortodoxa.

Hagiografia[modifica]

No es conserven dades de la seva vida, i la Passio antiga ha desaparegut. Només en coneixem les dades aportades per Gregori de Tours i la tradició. Gregori de Tours esmenta «Amarant, sebollit prop de la ciutat d'Albi»,[1] i en diu que després d'haver estat detingut i torturat durant les persecucions als cristians, fou martiritzat a Albi, potser en temps de Sadurní de Tolosa i de l'emperador Deci, a mitjan segle iii. Des de Tolosa, hauria anat a predicar a l'Albigès, on la comunitat cristiana deu haver-se format cap a la segona meitat del segle iv, donant lloc a la diòcesi d'Albi al segle v.

Veneració[modifica]

Fou molt venerat pel bisbe Eugeni de Cartago, que va voler ésser enterrat vora seu. La seva tomba era a uns tres km a l'est d'Albi, on es va construir una capella, que ja era venerada i meta de pelegrinatge en temps de Gregori de Tours. Al segle ix, el cos d'Amarant fou portat a Vius (Tarn), a una comunitat de canonges regulars i el 1494 fou novament traslladat, pel bisbe Louis d'Amboise, a la Catedral d'Albi.

Referències[modifica]

  1. De gloria martyrum, I, 57.

Bibliografia[modifica]