Amelichloa caudata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAmelichloa caudata
Stipa caudata Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
TribuStipeae
GènereStipa
EspècieStipa caudata Modifica el valor a Wikidata
R.Br.[1][2]

Amelichloa caudata és una espècie de planta cespitosa herbàcia perenne de la família de les Poaceae, originària d'Amèrica del Sud. El seu nom comú és "Espartillo" i pot fer fins a 75-100 cm d'alçada. No és una planta senzilla d'identificar i només es podrà identificar si la tofa ha arribat a una certa mida. A Tasmània (Austràlia) ha estat considerada una mala herba declarada com que la seva importació, venda i distribució hi són prohibides[3] Les fulles són fortament embeinadores a la base en contacte amb les tiges i es van afluixant a mesura que se´n separen. Les làmines rígides de les fulles estan fortament acanalades en ambdós costats i tenen puntes punxegudes, a mà oberta, l'herba sembla espinosa. No presenta rizomes (tiges subterrànies) i el sistema d'arrel és de tipus fibrós. L'Espartillo produeix dos tipus de llavor: les normals, per pol·linització, es formen a partir de les flors de color porpra terrós en els extrems de les tiges de floració; i llavors dures, de rosca a la base de les tiges que són d'auto-pol·linització. A diferència de les llavors normals, les llavors mare-femella com poden romandre en estat latent durant períodes variables. Les llavors germinen a la tardor i les plàntules creixen lentament durant l'hivern. La floració s'ha de desenvolupar a la primavera i es produeix des de finals de la primavera fins a l'estiu.

Distribució i hàbitat[modifica]

Es distribueix cap a Nova Gal·les del Sud, cap a la costa central, amb un rang altitudinal de 0-900 metres sobre el nivell del mar. Creix com un arbust del sotabosc cap als marges de la selva (en concret en els boscos tropicals secs), boscos de mosó i boscos esclerofil·les humits.

Taxonomia[modifica]

Amelichloa caudata va ser descrita per Arriaga, Mirta O. i Barkworth, Mary Elizabeth i publicada a Sida 22(1): 148. 2006. (Sida)[4]

Sinonímia[modifica]

  • Stipa caudata Trin.
  • Achnatherum caudatum (Trin.) S.W.L.Jacobs & J.Everett[5]

Referències[modifica]

  1. «Amelichloa caudata a EOL» (en anglès). [Consulta: 29 maig 2015].
  2. «Amelichloa caudata a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 29 maig 2015].
  3. «Espartillo (Amelichloa caudata)» (en anglès). Tasmanian Government - Department of Primary Industries, Parks, Water and Environment, 21-11-2015. Arxivat de l'original el 2015-11-21. [Consulta: 23 desembre 2021].
  4. «Amelichloa caudata». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 28 maig 2015].
  5. «Stipa caudata Trin. — The Plant List» (en anglès). The plant list. [Consulta: 23 desembre 2021].

Bibliografia[modifica]

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.
  1. Quatrocci, U. World Diccionary of Medicinals and Poisonous Plants. CR Press, Taylor and Francis Group, 2012. ISBN 978 1 4200 8044 5.