An Comunn Gàidhealach

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAn Comunn Gàidhealach
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1874
Governança corporativa
Seu

Lloc webancomunn.co.uk Modifica el valor a Wikidata

An Comunn Gàidhealach, literalment L'Associació Gaèlica, és una organització d'Escòcia l'objectiu de la qual és promoure la llengua i cultura gaèliques, seguint els passos de la Gaelic Athletic Association d'Irlanda.

Fundada com un vehicle per a la preservació i desenvolupament de la llengua gaèlica escocesa, An Comunn Gàidhealach fomenta activament l'ensenyament, l'aprenentatge i l'ús del gaèlic escocès, així com el cultiu de la literatura, la història, la música i l'art.[1]

An Comunn Gàidhealach va fundar i organitza el Royal National Mod (Gaèlic escocès: Am Mòd Nàiseanta Rìoghail), un popular festival de música, arts i cultura gaèlica[2] Les seves oficines es troben a Inverness. La seva patrona és la Reina Isabel II.

La revista d'An Comunn Gàidhealach era coneguda originalment com a Deò-ghrèine, però va ser reanomenada An Gaidheal, i posteriorment Sruth.

An Comunn Gàidhealach Ameireaganach[modifica]

An Comunn Gàidhealach Ameireaganach ('La Societat Gaèlica Americana) és una organització lingüística i cultural semblant, que funciona gràcies a la tasca de voluntaris a Canadà i Estats Units.

Com el seu homòleg escocès, l'ACGA organitza un Mòd, així com diverses reunions regionals. El grup és força conegut per les seves activitats d'immersió lingüística gaèlica i per ser l'amfitrió de la Setmana de la Cançó i la Llengua Gaèliques que se celebra cada estiu.[3]

L'ACGA ofereix serveis benèfics per mitjà del seu programa de beques, que proporciona finançament a 'organitzacions i individuals no lligats substancialment a l'ACGA amb el propòsit de fer avançar la llengua gaèlica. Antics destinataris d'aquestes ajudes són Sabhal Mòr Ostaig, l'escola gaèlica de l'illa de Skye i el Lewis Castle College a les Hèbrides Exteriors.[4]

La revista d'An Comunn Gàidhealach Ameireaganach és An Naidheachd Againne, publicada des de Denver.

An Comunn Gàidhealach no s'ha de confondre amb Comunn na Gàidhlig.

Referències[modifica]

  1. «Gaelic Language Organizations». An Comunn Gàidhealach, Ameireaga. Arxivat de l'original el 2010-09-05. [Consulta: 6 abril 2010].(anglès)
  2. MacLeod, Murdo; Fiona Stewart. «"Mod 2002 - and 20,000 Gaels blow in for festival of music"». The Scotsman, 12-10-2002. [Consulta: 19 desembre 2006].(anglès)
  3. Acar, Frances; Johnson, Amy; Mac Aoidh, Micheal; editors of ANA «Mòd Naiseanta 2005». An Naidheachd Againne [[[Denver, Colorado]]], Vol. XXII, No. 3-4, Winter 2005-6, pàg. 1–8.
  4. «"Grants"». An Comunn Gàidhealach, Ameireaga. Arxivat de l'original el 2006-09-27. [Consulta: 24 desembre 2006].(gaèlic escocès)

Enllaços externs[modifica]