Antípater (fill d'Herodes)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaAntípater
Dades biogràfiques
Mort 4 aC
Dades familiars
Pares Herodes el gran
Germans
Modifica dades a Wikidata

Antípater (Ἀντίπατρος) fou el fill gran d'Herodes el gran amb la seva primera dona Doris. Quan Herodes es va divorciar de Doris i es va casar amb Mariamne I va expulsar a Antípater de la cort però després el va tornar a cridar per contraposar aquest fill als fills de Mariamne I, Alexandre i Aristòbul.

Antípater va aconseguir despertar la sospita del pare envers Alexandre i Aristòbul, i Herodes llavors va cridar a Doris a la cort i va enviar a Antípater a Roma per demanar el favor d'August. Herodes es va reconciliar amb Alexandre i Aristòbul però Antípater va seguir intrigant fins que va aconseguir que Herodes els fes matar als dos (any 6 aC) i llavors fou declarat hereu.

Però llavors va entrar en un complot amb el seu oncle Ferores (germà d'Herodes el gran), contra la vida d'Herodes. La mort de Ferores i la denúncia de la vídua que havia estat enverinat va descobrir tot el complot però en aquell moment Antípater era a Roma i desconeixia el que passava a Judea. Quan va retornar fou detingut per Quintili Var, governador romà de Síria, i fou condemnat a mort; August havia d'aprovar la sentencia i per evitar que se'n lliurés (efectivament August va recomanar desterrament) va ser assassinat a la presó cinc dies abans de morir Herodes (4 aC)