Anthoceros

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAnthoceros Modifica el valor a Wikidata

Anthoceros agrestis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseAnthocerotopsida
OrdreAnthocerotales
FamíliaAnthocerotaceae
GènereAnthoceros Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Espècies
Anthoceros agrestis

Anthoceros caucasicus

Anthoceros punctatus

Anthoceros és un gènere de plantes no vasculars de la família de les Anthocerotaceae. Conté 57 espècies acceptades.[1]

Les espècies del gènere Anthoceros es caracteritzen per tenir un tal·lus verd de mida petita o mitjana, més o menys lobulat. Els esporòfits d’Anthoceros són de mida grans i atenyen els 3 centímetres de longitud. Consta d'un peu, una zona intermedia i una càpsula. Apareix en agrupacions sobre la superfície del tal·lus cadascun envoltat a la base per un involucre tubular. Els espècimens d'aquest gènere són amfitrions de cianobacteris del gènere Nostoc. Desenvolupen una relació de simbiosi on els Nostoc, fixadors de nitrogen atmosfèric, proporcionen nitrogen a la planta a través de cèl·lules heterocistes. Aquestes colònies de Nostoc es troben a la superfície inferior del tal·lus i es distingeixen perquè formen taques de color verd blau o bru fosc.[2] Són espècies cosmopolites que habiten talussos i sòls humits argilosos.

Són fàcilment confusibles amb el gènere Phaeoceros. Es diferencien d'aquest gènere perquè desenvolupen espores de color gris fosc, marró o negre mentre que les espècies de Phaeoceros desenvolupen espores grogues.[3]

El nom del gènere significa briòfit amb flors amb forma de corn i prové del grec anthos = flor i keras = corn.

Referències[modifica]

  1. «Anthoceros». [Consulta: 13 abril 2019].
  2. Enderlin, C. S. and J. C. Meeks. (1983). Pure culture and reconstitution of the Anthoceros-Nostoc symbiotic association. Planta 158(2) 157-65.
  3. Proskauer, Johannes «Studies on Athocerotales. III.». Bulletin of the Torrey Botanical Club, 78, 4, 1951, pàg. 331–349. DOI: 10.2307/2481996. JSTOR: 2481996.