Llicència Apache

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Apache License)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llicència de programariLlicència Apache
Apache Software Foundation Logo (2016).svg
AutorApache Software Foundation
Versió2.0
EditorApache Software Foundation
PublicacióGener de 2004
Compatible amb DFSG[1]
Aprovada per l'FSF[2]
Aprovada per l'OSI[3]
Compatible amb GPLSí - GPL v3[2]
CopyleftNo
Enllaç des del codi amb una llicència diferent

La llicència Apache (Apache License o Apache Software License per a versions anteriors a 2.0) és una llicència de programari lliure creada per la Apache Software Foundation (ASF). La llicència Apache (amb versions 1.0, 1.1 i 2.0) requereix la conservació de l'avís de copyright i el disclaimer, però no és una llicència copyleft, ja que no requereix la redistribució del codi font quan es distribueixen versions modificades.

Tot el programari produït per la ASF o qualsevol dels seus projectes està desenvolupat sota els termes d'aquesta llicència. A més alguns projectes que no pertany a la ASF també segueixen la llicència Apache: el gener de 2007, més de 1000 projectes no pertanyents a la ASF a SourceForge estaven disponibles sota els termes de la Llicència Apache. [4]

Condicions de la llicència[modifica]

Com qualsevol altra de les llicències de programari lliure, la llicència Apache permet a l'usuari del programari plena llibertat d'ús per a qualsevol propòsit, distribuir-lo, modificar-lo, i distribuir versions modificades del programari.

La llicència Apache no exigeix que les obres derivades (versions modificades) del programari es distribueixin usant la mateixa llicència, ni tan sols que s'hagin de distribuir com a programari lliure / codi obert. La llicència Apache només exigeix que es mantingui una notícia que informi als receptors que en la distribució s'ha usat codi amb la Llicència Apache. Així, en contrast a les llicències copyleft, qui reben versions modificades de codi amb llicència Apache no reben necessàriament les mateixes llibertats. O, si es considera la situació des del punt de vista dels llicenciataris de codi amb llicència Apache, reben la llibertat d'utilitzar el codi de la manera que prefereixin, incloent el seu ús en productes de codi tancat.[5]

Cal afegir dos arxius al directori principal dels paquets de programari redistribuïts:

  • LICENSE - Una còpia de la llicència
  • NOTICE - Un document de text, que inclou els "avisos" obligatoris del programari present en la distribució.

Exemples de programari llicenciat sota la llicència Apache[modifica]

Referències[modifica]

  1. «The Apache Software License (ASL)». The Big DFSG-compatible Licenses. Debian Project. [Consulta: 6 juliol 2009].
  2. 2,0 2,1 «Apache License, Version 2.0». Various Licenses and Comments about Them. Free Software Foundation. [Consulta: 6 juliol 2009].
  3. «OSI-approved licenses by name». Open Source Initiative. [Consulta: 31 març 2011].
  4. SourceForge.net: Software Map
  5. Paràgraf 4