Open Source Initiative

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Open Source Initiative
large green "C" rotated 90 degrees clockwise to form a sort of key hole marked with small "TM" and the words "open source" beneath
Logotip de l'Open Source Initiative
Formació 1998 (febrer)
President
Allison Randal
Web opensource.org

L'Open Source Initiative (OSI, en català Iniciativa pel Codi Obert) és una organització sense ànim de lucre[1] dedicada a promocionar el programari de codi obert. Va ser fundada el febrer del 1998 per Bruce Perens i Eric S. Raymond. Raymond fou president des de la seva fundació fins al febrer del 2005; Russ Nelson el substituí durant un mes, però després d'alguna polèmica, va dimitir i Michael Tiemann esdevingué president interí.

Antecedents[modifica | modifica el codi]

El 1997 Eric S. Raymond va presentar la seva revolucionària obra sobre l'enginyeria de programari, La catedral i el basar, la qual pretenia mostrar els avantatges del procediment utilitzat en la creació del nucli de Linux.

A començaments del 1998, Netscape Communications Corporation, en cooperació amb Eric Raymond, va publicar el codi font del navegador Netscape Communicator com programari lliure, per la pèrdua de guanys i la dura competència amb l'Internet Explorer de Microsoft.

Un grup de gent interessada en el programari lliure i GNU/Linux van decidir introduir un nou terme comercial per al programari lliure, per tal de fer-lo més atractiu per als negocis i amb menor càrrega ideològica en competència amb el programari privatiu. El terme triat fou codi obert (Open Source en anglès) i va portar al cisma amb en Richard Stallman i la Free Software Foundation.

Èxits[modifica | modifica el codi]

  • El terme codi obert, des del 1998, ha aconseguit gran difusió a la premsa; però sovint no s'ha entès correctament.
  • Moltes empreses iniciatives s'han interessat i adoptat sistemes operatius de codi obert.
  • L'Open Source Initiative va poder publicar uns documents interns de Microsoft, els documents de Halloween, que mostraven que Microsoft era un rival de GNU/Linux i se suggerien diferents mètodes per a eliminar l'amenaça del programari de codi obert.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Portal

Portal del Programari lliure

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Open Source Initiative (OSI)» (en anglès). Techopedia. [Consulta: 11 agost 2015].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]