Aracnofòbia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaAracnofòbia
modifica
Tipuszoofòbia Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Causat peraranya Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10F40.2 Modifica el valor a Wikidata
Per aquell qui pateix aracnofòbia, inclús una falsa aranya pot provocar un atac de pànic

L'aracnofòbia (del grec antic ἀράχνη, arákhnē, 'aranya' i φόβος, phóbos, 'por') és la por intensa i irracional (o fòbia) de les aranyes. És una de les fòbies més comunes i possiblement la fòbia d'animals més estesa.[1][2][3] Els afectats procuren mantenir-se allunyats de qualsevol lloc on creuen que hi ha aranyes. Si en veuen una de lluny, potser hauran de fer un esforç per a controlar el seu pànic, que es caracteritza per sudoració, respiració ràpida, taquicàrdia i nàusea. La por de les aranyes pot arribar a determinar el lloc on el fòbic decideix viure, o anar de vacances, i limitar els esports o passatemps dels quals pot gaudir.

Com la majoria de les fòbies, l'aracnofòbia es pot guarir amb tractament psicològic. L'habitual és usar mètodes que exposen gradualment al fòbic a l'animal que el terroritza (dessensibilització sistemàtica), però també s'han proposat sistemes de xoc en els quals l'exposició és de gran intensitat i es realitza sobtadament.

Referències[modifica]

  1. (anglès) «A Common Phobia». Arxivat de l'original el 2009-08-02. [Consulta: 2 agost 2009]. «There are many common phobias, but surprisingly, the most common phobia is arachnophobia.»
  2. (anglès) Lisa Fritscher. «Spider Fears or Arachnophobia», 03-07-2009. Arxivat de l'original el 19 de juny 2009. [Consulta: 8 febrer 2009]. «Arachnophobia, or fear of spiders, is one of the most common specific phobias.»
  3. (anglès) «The 10 Most Common Phobias — Did You Know?». Arxivat de l'original el 2009-08-02. [Consulta: 2 agost 2009]. «Probably the most recognized of the 10 most common phobias, arachnophobia is the fear of spiders. The statistics clearly show that more than 50% of women and 10% of men show signs of this leader on the 10 most common phobias list.»