Aracnoide (anatomia)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaAracnoide
Detalls
Llatíarachnoidea mater
Part deMeninge
Identificadors
MeSHD001099
TAA14.1.01.201
FMA9591 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Grayp.876
Terminologia anatòmica
Modifica les dades a Wikidata

L'aracnoide és una de les 3 meninges que recobreixen i protegeixen l'encèfal. És la membrana intermèdia, situada entre la duramàter i la piamàter. És més prima que la duramàter i, com aquesta, tampoc s’adhereix a l’encèfal.

Es relaciona externament amb la duramàter - entre elles hi trobem l’espai subdural. Aquest espai subdural és virtual, en condicions normals no hi ha espai vertader. Només serà visible quan hi hagi algun problema, com per exemple en una inflamació per vessament de vasos.

Es relaciona internament amb la piamàter - entre elles trobem l’espai subaracnoïdal, el qual està ple de trabècules fibroses i LCR. És per on discorren els vasos sanguinis i també els nervis cranials.

Presenta vellositats (protrusions) que es projecten dins dels sins venosos, travessant la duramàter. El si venós que rep més vellositats és el si sagital superior, però es projecten en menor mesura en quasi tots. Aquestes vellositats serveixen per drenar el LCR per difusió a la circulació venosa. En alguns casos, sobretot amb l’edat, aquestes vellositats es calcifiquen, formant les granulacions aracnoïdals.

En alguns llocs de l’encèfal l’espai subaracnoïdal augmenta molt de mida, esdevé més gran. Això és el que es coneix amb el nom de cavitats o cisternes subaracnoïdals. Es troben a molts llocs, però les més importants són:

  • Cisterna interpeduncular: entre els peduncles cerebrals (mesencèfal)
  • Cisterna prepontina: situada per davant de la protuberància.
  • Cisterna magna o cerebel·lo-bulbar: és la que drena la major part del LCR que existeix a nivell del IV ventricle.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aracnoide