Ardon (Valais)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaArdon
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 46° 12′ N, 7° 15′ E / 46.2°N,7.25°E / 46.2; 7.25
Estat federatSuïssa
CantóValais
DistrictesDistricte de Conthey Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població3.212 (2018) Modifica el valor a Wikidata (157,45 hab./km²)
Idioma oficialfrancès Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície20,4 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perRoine Modifica el valor a Wikidata
Altitud503 m Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Prefix telefònic027 Modifica el valor a Wikidata
Codi BFS6021 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webardon.ch Modifica el valor a Wikidata

Ardon és un municipi del cantó suís del Valais,[1] situat al districte de Conthey.

Geografia[modifica]

El poble compta aproximadament amb 2.600 habitants. Era situat originàriament sobre els primers pendents de l'Haut de Cry, al peu del serral d'Isèra, a l'abric de la plana del Roine i de les seves inundacions. Després dels treballs de correcció del Roine (segle xix), la plana és sanejada i el poble s'hi estén. La Lizerne baixa dels Diablerets i passa a l'oest del poble. El seu curs ha estat canalitzat durant els treballs de correcció del Roine.

El poble comprèn entre altres una escola (centre de Cordée), una guarderia i un casal de joves. L'escola compta aproximadament amb 300 alumnes.

Monuments[modifica]

  • Molts vestigis gal·loromans van ser descoberts al segle xix sobre el serral i a l'hort del capellà. Oblidats en el transcurs de la primera meitat del xx, la renovació de l'església l'any 1959 permet redescobrir-les i sobretot posar al dia un seguit d'edificis precristians i cristians. La posada en valor d'aquest passat data de 1996, amb la disposició sota l'església parroquial dels vestigis dels segles iii a l'xi de la nostra era.
  • L'església parroquial Sant-Jean és un edifici neogòtic construït l'any 1892 per Emile Vuilloud. El campanar-porxo d'estil gòtic data de 1525.[2] L'any 1959-60, els registres encara visibles han permès el descobriment dels vestigis dels santuaris que han precedit l'església actual i el més antic es remunta al segle v o vi.[3]
  • La Pontaise és el segon edifici el més antic encara dempeus i datat d'Ardon. El seu gran volum i l'alçada de les seves peces recorden el seu caràcter senyorial.
  • El Cafè dels Alps és situat al centre de l'antic poble d'Ardon. El seu ambient rock’n'roll agrada als seus clients i fa d'aquest establiment un lloc històric i molt freqüentat del Valais Central.

Referències[modifica]

  1. «Liste officielle des communes de la Suisse - 01.01.2021» (en francès). Oficina Federal d'Estadística. [Consulta: 8 gener 2021].
  2. «Ardon».
  3. Ex Libris. Guide culturel de la Suisse (en francès), 1982, p. 43-44. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ardon