Vés al contingut

Argonne National Laboratory

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Infotaula d'organitzacióArgonne National Laboratory
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtANL Modifica el valor a Wikidata
Tipuslaboratori
institut de recerca
laboratori nacional del Departament d'Energia dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1r juliol 1946
Activitat
Membre deORCID
arXiv Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Entitat matriuDepartament d'Energia dels Estats Units
Universitat de Chicago Modifica el valor a Wikidata
Format per
Indicador econòmic
Pressupost750 M$ (2017) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webanl.gov Modifica el valor a Wikidata
Facebook: argonne Twitter (X): argonne Instagram: argonne LinkedIn: argonne-national-laboratory Youtube: UC0JSwuJowYKwTeisyHEDaPQ Flickr: 35734278@N05 Goodreads author: 6288375 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Laboratori Nacional d'Argonne és un centre d'investigació i desenvolupament amb finançament federal a Lemont, Illinois, Estats Units. Fundat el 1946, el laboratori és propietat del Departament d'Energia dels Estats Units i és administrat per UChicago Argonne LLC de la Universitat de Chicago.[1][2] La instal·lació és el laboratori nacional més gran del mig oest.

Argonne va tenir els seus inicis al Laboratori Metal·lúrgic de la Universitat de Chicago, format en part per dur a terme els treballs d' Enrico Fermi sobre reactors nuclears per al Projecte Manhattan durant la Segona Guerra Mundial. Després de la guerra, va ser designat com el primer laboratori nacional dels Estats Units l'1 de juliol de 1946. En les seves primeres dècades, el laboratori va ser un centre per a l'ús pacífic de la física nuclear; gairebé totes les centrals nuclears comercials en funcionament a tot el món tenen arrels en la investigació d'Argonne.[3] Més de 1.000 científics realitzen investigacions al laboratori, en els camps de l'emmagatzematge d'energia i les energies renovables; investigació fonamental en física, química i ciència dels materials; sostenibilitat ambiental; supercomputació; i seguretat nacional.

Argonne antigament va dirigir una instal·lació més petita anomenada Argonne National Laboratory-West (o simplement Argonne-West) a Idaho al costat del Laboratori Nacional d'Enginyeria i Medi Ambient d'Idaho. El 2005, els dos laboratoris amb seu a Idaho es van fusionar per convertir-se en el Laboratori Nacional d'Idaho.[4]

Argonne forma part de l'expansió del corredor de recerca i tecnologia d'Illinois.

Visió general

[modifica]

Argonne té cinc àrees d'enfocament, tal com va declarar el laboratori el 2022, incloent el descobriment científic en ciències físiques i de la vida; investigació energètica i climàtica; avenços de seguretat global per protegir la societat; operar instal·lacions de recerca que donen suport a milers de científics i enginyers d'arreu del món; i el desenvolupament de la mà d'obra científica i tecnològica.[5]

Història

[modifica]

Orígens

[modifica]

Argonne va començar el 1942 com a Laboratori Metal·lúrgic, part del Projecte Manhattan de la Universitat de Chicago. El Met Lab va construir el Chicago Pile-1, el primer reactor nuclear del món, sota les grades de l'estadi esportiu de la Universitat de Chicago. L'any 1943, el CP-1 va ser reconstruït com a CP-2, al bosc d'Argonne, un lloc de reserva forestal fora de Chicago. Les instal·lacions de laboratori construïdes aquí es van conèixer com a Lloc A.

L'1 de juliol de 1946, el lloc A del "Laboratori Metal·lúrgic" va ser oficialment reconegut com a Laboratori Nacional d'Argonne per a la "investigació cooperativa en nucleònica". A petició de la Comissió d'Energia Atòmica dels EUA, va començar a desenvolupar reactors nuclears per al programa pacífic d'energia nuclear de la nació. A finals de la dècada de 1940 i principis de la dècada de 1950, el laboratori es va traslladar a l'oest a una ubicació més gran al comtat de DuPage no incorporat i va establir una ubicació remota a Idaho, anomenada "Argonne-West", per dur a terme més investigacions nuclears.

Argonne's Center for Nanoscale Materials
Centre d'Argonne per a materials a nanoescala.

Instal·lacions d'usuari

[modifica]

Argonne construeix i manté instal·lacions científiques que serien massa cares per a una sola empresa o universitat per construir i operar. Aquestes instal·lacions són utilitzades per científics d'Argonne, la indústria privada, el món acadèmic, altres laboratoris nacionals i organitzacions científiques internacionals.

Referències

[modifica]
  1. «Master Government List of Federally Funded R&D Centers | NCSES | NSF» (en anglès). www.nsf.gov. [Consulta: 8 març 2023].
  2. «About | UChicago Argonne LLC» (en anglès). www.uchicagoargonnellc.org. [Consulta: 8 març 2023].
  3. «Reactors Designed by Argonne National Laboratory» (en anglès). Argonne National Laboratory Nuclear Engineering Division. [Consulta: 22 maig 2023].
  4. Menser, Paul. «Cleaning house and charting a future at INL» (en anglès). Post Register. Arxivat de l'original el 2013-11-13.
  5. «Our Path Forward» (en anglès). Argonne National Laboratory. [Consulta: 22 maig 2023].