Argument de Sant Antoni a Artà

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els Arguments de Sant Antoni a Artà o, simplement, s'Argument, són una sèrie llarga de cançons compostes per un mateix glosador en les quals es fa una crònica dels principals esdeveniments de l'any. És cantat públicament a la Plaça Major d'Artà per les festes de Sant Antoni, en haver beneït les bísties.[1]

Els "cantadors de s'Argument" eren joves amb bona veu que el glosador que havia compost s'Argument triava per a què el cantassin el diumenge de la festa, Solien ser quatre i durant l'acompanyada a beneïdes anaven dins un carro triomfal.

Alguns dels glosadors que han compost s'Argument al llarg del segle xix i XX són Maria Esteva, Francesc Femenies "Gurries", Joan Ferrer "Vermell", Antoni Ginard "Butler", Jaume Guiscafrè Llull, Antoni Llabrés "Capeller", Antoni Massanet "Barrió", Bernat Pons "Llubí", Mateu Riera "Molinet", Joan Sansó "Geneca", Antoni Sureda "Xoriguer", Jaume Terrassa "des Pont" i Llorenç Terrassa "de Son Boiet".

Referències[modifica]

  1. Vives Riera, Antoni. Modernització i pervivència de la vila rural com a subjecte històric durant el segle XX; Les festes de Sant Antoni i el cant de l'argument a la vila d'Artà a Mallorca (Tesi). Universitat de Barcelona.