Assemblea Nacional (França)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Assemblea Nacional de França)
Assemblea Nacional
Assemblée nationale
XVIª Legislatura de la V República Francesa
Tipus
TipusCambra baixa de Parlament de França
Líders
PresidentYaël Braun-Pivet, RE
des del dia 28 de juny de 2022
Estructura
Membres577
Grups políticsGovern

Suport

Oposició

Altres

  •     Vacants (4)
Elecció
Sistema de votacióDoble volta
Última elecció12 i 19 de juny de 2022
Lloc de reunió
Sala de reunions
Palais Bourbon, París
Lloc web
www.assemblee-nationale.fr

L'Assemblea Nacional francesa (en francès Assemblée nationale) és una de les dues parts del parlament bicameral de França. L'altra cambra és el Senat (Sénat).

L'Assemblea Nacional consta de 577 diputats, cadascun dels quals es tria en fins a dues rondes de votació i representa una circumscripció electoral específica. La durada normal del mandat de l'Assemblea i els seus diputats és de cinc anys. El President de França pot dissoldre l'Assemblea (i anunciar noves eleccions), excepte si ja ho ha fet en l'últim any. La seu oficial de l'Assemblea Nacional és el Palais Bourbon en les ribes del riu Sena, a París.[1]


L'Assemblea Nacional va ser la manera de constitució dels representants del Tercer Estat durant la Revolució Francesa. Tot va sorgir perquè el Tercer Estat va ser conscient ben aviat que representava gairebé tot França.

El rei va ordenar tancar la sala de reunions de l'Assemblea Nacional, però els diputats es van reunir en l'anomenada sala del Joc de la Pilota, on van jurar que es quedarien fins que haguessin redactat una constitució. Per això aleshores l'Assemblea Nacional es va anomenar Assemblea Constituent. El rei no va tenir més remei que acceptar aquesta situació revolucionària.

El Palais Bourbon, edifici de la Asamblea Nacional.

Referències[modifica]

  1. William G. Andrews «The Constitutional Prescription of Parliamentary Procedures in Gaullist France». Legislative Studies Quarterly, vol. 3, August 1978, pàg. 465–506. DOI: 10.2307/439454. JSTOR: 439454.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Assemblea Nacional