Marc Aufidi Lurcó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aufidi Lurcó)
Infotaula de personaMarc Aufidi Lurcó
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Tribú de la plebs
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómagistrat Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana tardana Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle I aC Modifica el valor a Wikidata)

Marc Aufidi Lurcó (en llatí Marcus Aufidius o Alfidius Lurco) o també conegut com a Aufidi Lurcó, va ser un magistrat romà que va viure al segle i aC. Lurcó era membre de la gens Aufídia, una família romana d'estatus plebeu, que va aparèixer a la República Romana i l'Imperi Romà. Es va convertir en una família de rang consular. Lurcó provenia originalment de Fundi (moderna Fondi, Itàlia).

D'acord amb Suetoni, Lurcó tenia un alt càrrec a Roma. Va ser tribú de la plebs el 61 aC i va elaborar la Lex Aufidia de Ambitu, que establia que si un candidat pagava a una tribu als comicis, hauria de pagar a la tribu 3.000 sestercis a l'any durant la seva vida, però si només ho prometia però no ho pagava, quedava exempt. Això va causar una discussió enginyosa entre Lurcó i Publi Clodi Pulcre.

El 59 aC va ser un dels defensors de Luci Valeri Flac. El 52 aC va acusar a Sext Clodi de dur el cos de Publi Clodi a la Cúria Hostília i altres actes violents.

Lurcó era l'avi matern de l'emperadriu Lívia Drusil·la, esposa d'August.[1] Va ser la primera persona a Roma que va engreixar paons per vendre, amb el que va fer un gran negoci.[2]

Referències[modifica]

  1. David Roy Shackleton Bailey, Cicero: Letters To Atticus, p.323 (anglès)
  2. Matthew Dillon i Lynda Garland, Ancient Rome: from the early Republic to the assassination of Julius Caesar, p.70 (anglès) March 2006 ISBN 9780415224598

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]